Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-nasta-tweet-om-syrien-kan-bli-en-ny-180-graderssvang/

Ledare

Gunnar Jonsson: Nästa tweet om Syrien kan bli en ny 180-graderssväng

På samma lag? Trump och Erdogan.
På samma lag? Trump och Erdogan. Foto: AP

Erdogan har siktet instället på kurderna. Vart Trump är på väg vet ingen.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

En del presidenter ändrar sig hela tiden. Inte Turkiets Recep Tayyip Erdogan. Han tänker fortfarande köra bort den kurdiska milisen YPG från norra Syrien och sannerligen inte lämna den i fred, fastslog han i ett tal på tisdagen.

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton hade bett om just det, att Turkiet inte skulle attackera syrienkurderna. De har trots allt varit USA:s bästa allierade på marken mot terrorrörelsen IS. Men Bolton fick inte ens träffa Erdogan när han mellanlandade i Ankara.

I och för sig kan Erdogan hävda att han inte begriper vad USA menar. Det gör ingen annan heller.

Erdogan var så nöjd med att äntligen bli av med de amerikanska soldater som står i vägen i Syrien.

Trump lovade i april att ta hem de 2 000 amerikanska elitsoldater som samarbetar med YPG i Syrien. I september sa Bolton att de blir kvar på obestämd tid, åtminstone tills alla Irans militära styrkor har lämnat landet. Strax före jul överrumplade presidenten sin administration med att USA skulle dra sig ur, och fort skulle det gå. IS var nämligen utplånat, hittade han på.

Försvarsminister Jim Mattis avgick i desperation, men Bolton och andra toppfigurer försökte raskt släta över och byta innebörd på reträttordern. 30 dagars packtid blev fyra månader – eller ganska länge till, om nu inte både IS och iranierna lade benen på ryggen.

Ett problem är just kurderna. Bolton tycker inte att man bara kan svika dem och lämna ut dem till Erdogans godtycke. Fiender som vänner på annat håll i världen skulle dra lärdomar.

Men för Erdogan är YPG lika med PKK-gerillan i Turkiet och lika med IS, terrorister allihop. Han var så nöjd med att äntligen bli av med de amerikanska soldater som står i vägen i Syrien. Varför skulle han lyssna på Bolton i stället för Trump?

Jag har inte sagt något som jag inte sa från början, påstår Trump. Det enda säkra är att nästa tweet kan säga något annat.