Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-natomotstandarna-rycker-ut-till-rysslands-forsvar/

Ledare

Gunnar Jonsson: Natomotståndarna rycker ut till Rysslands försvar

Inte heller någon vän av Nato.
Inte heller någon vän av Nato. Foto: Mikhail Klimentyev/TT

Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats kraftigt, och orsaken är Ryssland. Detta tycks helt ha undgått Natos belackare.

Ibland känns det som om tiden stod still. Personer och terräng byts ut, men kartan består. Världen förändras, men inget har hänt sedan tidernas begynnelse eller åtminstone 1950-talet.

Det är den verklighetsuppfattning som präglar måndagens artikel på DN Debatt, skriven av nio svenska före detta politiker och diplomater. Hur Ryssland beter sig har ingen betydelse för deras eviga aversion mot USA och Nato.

Tänkbart vore att försöket att giftmörda oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skulle ge upphov till någon fundering. Det är förvisso sant att Sveriges säkerhetspolitiska läge inte självklart byter skepnad för att Ryssland spärrar in honom och 10.000 demonstranter. Däremot säger det åtskilligt om Putinregimens djupt auktoritära väsen.

Hur Ryssland beter sig har ingen betydelse för deras eviga aversion mot USA och Nato.

Kremls krig mot Georgien, annekteringen av Krim och det militära överfallet på Ukraina avslöjar att saken inte enkom rör inrikes förhållanden. Putins skoningslösa bombkrig till slaktardiktatorn al-Assads försvar i Syrien talar också ett tydligt språk för den som vill höra.

De nio har registrerat vad de kallar en ”offensiv politik med inslag av militär aggression”. Men deras ärende är alltså inte Ryssland utan Nato.

I denna försvarsallians tycker de nu som alltid att Sverige inte har att göra. Också den Natooption som riksdagen beslutat om ser de som förkastlig, eftersom den påstås skapa ”osäkerhet” om landets linje. Vad som får heta ”den nya svenska politiken” är vad som gett ”ökad spänning i Nordeuropa”. Alltså inte Ryssland.

Naturligtvis vet de nio (likaväl som Moskva) att Sverige aldrig var alliansfritt ens under kalla kriget. Neutralitetsmyten dolde en hemlig allians med övriga demokratier i väst. I dag sker samarbetet öppet, och vi gör allt med Nato utom att vara medlem. Och vi gör det, nu som då, för att hotet kommer från öst.

Märkligt nog medger artikelförfattarna västalliansens avskräckande effekt. ”Alla berörda” under kalla kriget insåg nämligen att om Sovjet gav sig på Sverige eller Finland skulle en motattack från Nato bli oundviklig. I praktiken gäller det även dagens Ryssland.

Det går alltid att hoppas att Nato kommer och räddar oss om olyckan är framme. Dessvärre åtnjuter bara medlemmar de kollektiva försvarsgarantierna. Och dessa vill de nio verkligen inte ha. Det skulle ju betyda osäkerhet!

I stället önskar sig skribenterna en ”självständig utrikes- och säkerhetspolitik”, som förväntas minska spänningarna mellan stormakterna. Precis som förr. Tråkigt nog var denna vidunderliga överskattning av Sveriges globala roll aldrig trovärdig. Den drömvärld de nio beskriver har aldrig existerat.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Nato
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt