Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-navalnyj-plagas-med-putin-tv-men-ser-demokratin-i-fjarran/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Navalnyj plågas med Putin-tv men ser demokratin i fjärran

Aleksej Navalnyj i en domstol i Moskva.
Aleksej Navalnyj i en domstol i Moskva. Foto: AP

Alla vet att Putins parti kommer att vinna valet i september. Ändå känner sig förtryckarregimen tvungen att strypa allt motstånd.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Aleksej Navalnyj slipper gulagarkipelagens straffarbete och fysiska tortyr. I fängelset tvingas den ryske oppositionsledaren i stället varje dag titta på flera timmar av statlig tv-propaganda, berättar han för New York Times i en skriftlig intervju.

Det är en fånig men enerverande psykologisk misshandel Navalnyj utsätts för. Hanteringen av honom är dock ingen lek. Rysk säkerhetstjänst försökte trots allt mörda honom i fjol med det kemiska stridsmedlet novitjok. Och det är för att han tvingades till vård utomlands som han har dömts till fängelse.

Man kan fråga sig varför Putin är så rädd för Navalnyj, liksom varför auktoritära system ens låtsas hålla val.

Den senaste tiden har president Putins förtryck intensifierats. Navalnyjs organisation har stämplats som ”extremistisk” och förbjudits. Överlevande oberoende medier brännmärks som ”utländska agenter”, vilket gör verksamheten närmast omöjlig att bedriva. Många journalister och demokratiaktivister har gått i exil, hetsade av det ”rättsväsende” som lyder regimens minsta vink.

Samtidigt närmar sig parlamentsvalet i mitten av september. Navalnyj och hans supportrar är naturligtvis portade. Det gäller också andra kandidater som vägrar gå i Kremls ledband.

Med ett minimum av genuin opposition är resultatet klart på förhand, med eller utan fusk: en seger för Putins maktparti Enade Ryssland. Nackdelen för presidenten är risken för ett pinsamt lågt valdeltagande.

Man kan fråga sig varför Putin är så rädd för Navalnyj, liksom varför auktoritära system ens låtsas hålla val. Ett aktuellt hot mot makten syns inte. Men alla tyranner önskar sig något slags formell legitimitet. Dessutom växer missnöjet med dyrtid och sjunkande levnadsstandard. Och den allt överskuggande korruptionen föder desperation hos medborgarna.

”Förr eller senare kommer Ryssland att gå vidare till en demokratisk och europeisk väg. Helt enkelt för att det är vad folket vill”, säger Aleksej Navalnyj i intervjun. Och det är vad Putin fruktar.

Läs mer:

Navalnyj: Tvingas titta på tv i fängelset

Ämnen i artikeln

Ryssland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt