Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-nord-stream-2-ar-ett-bottennapp-vart-att-ga-under/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Nord Stream 2 är ett bottennapp värt att gå under

Vägen till beroende av Ryssland.
Vägen till beroende av Ryssland. Foto: Odd Andersen/AFP

För Europa har inget gott kommit ut ur det rysk-tyska gasprojektet Nord Stream. Putin tackar och bugar för chansen att utöva utpressning.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Det redan höga priset på naturgas i Europa har återigen stigit rejält under veckan. Uppgången i efterfrågan i ekonomin efter pandemin, bristfälliga lager och dåligt med vind(kraft) är inga nyheter. Men i tisdags beslutade dessutom en tysk myndighet att pausa tillståndsprocessen för den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2, som stod färdig i september.

Formellt har ägaren Gazprom sjabblat med papperen. Enligt EU-rätten får inte gasproducenten samtidigt sköta driften av pipelinen, men den statliga ryska jätten har inte lyckats bilda ett tyskt dotterbolag som klarar reglerna.

I verkligheten har Gazprom och dess beskyddare Vladimir Putin försökt kringgå tyska och europeiska krav, för att behålla maximal kontroll. Den ryske presidenten har därtill meddelat att gasexporten till Europa absolut kan öka. Bara Nord Stream 2 får klartecken utan tjafs, förstås.

Gazprom och Putin har försökt kringgå tyska och europeiska krav, för att behålla maximal kontroll.

Dyr energi? Otur för EU, småler Putin.

Att Tyskland och Europa skulle göra sig farligt beroende av rysk välvilja har förnekats, av såväl Angela Merkel som de socialdemokrater som nu vill leda nästa regering. Nord Stream är ju en rent kommersiell investering, bevars.

Så har det aldrig förhållit sig. Gasledningarna är Putins projekt, som utöver kassaflöde har potential att splittra européerna och i förbifarten beröva Ukraina transitintäkter. När Tyskland sedan bestämde sig för att skrota kärnkraften blev både politiker och näringsliv helt övertygade om den ryska gasens harmlöshet.

Och nu sitter Europa i klistret. Uppåt 40 procent av naturgasen levereras i dag av Ryssland, och att ersätta den med annan import är komplicerat och kostsamt. Under tiden skramlar Putin med vapnen vid Ukrainas gräns.

USA och de flesta EU-länder har motsatt sig rören genom Östersjön. Och nog för att gas är bättre än brunkol. Men Nord Stream, både ettan och tvåan, är värt att gå under.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Tyskland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt