Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-outgrundliga-aro-britternas-vagar-ut-ur-eu/

Ledare

Gunnar Jonsson: Outgrundliga äro britternas vägar ut ur EU

Mayday, mayday. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Vad vill ni egentligen? frågar EU. Ingen aning, svarar britterna.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Till helt nyligen deklarerade premiärminister Theresa May hårdnackat att det var uteslutet att omförhandla utträdesavtalet med EU. Exakt så, ekade det från Bryssel.

En enda tydlig linje har nu kommit ut ur röran i det brittiska parlamentet: May ska skickas till Bryssel för att omförhandla.

Skilsmässoavtalet är på de flesta sätt ett resultat av brittiska eftergifter. Att det för två veckor sedan föll med 230 röster i Westminster berodde dock på missnöjet med den garanti EU kräver för att det aldrig ska uppstå en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

May struntpratade förr om ”ny teknik” som skulle eliminera Irlandsgränsen utan att någon märkte det, och detta är nu åter i svang. Fast miraklet är inte uppfunnet.

Frågan är ingen bagatell. Dels är den avgörande för att bevara den 20 år gamla freden på Nordirland. Dels sammanfattar den alla de falska förespeglingar Brexitfansen har hävt ur sig ända sedan folkomröstningen.

Brexit betyder nämligen att val måste göras. När ett land lämnar EU uppstår en gräns vare sig man vill eller inte. För att den inte ska gå på den irländska ön måste Nordirland, alternativt hela Storbritannien, knytas till EU:s tullunion och inre marknad. Och EU kan inte riva sina grundpelare för att britterna inte kommer överens med sig själva.

Parlamentet i London sa på tisdagskvällen att utträdesavtalets garantilösning ska ersättas med ”alternativa arrangemang”. Det var ju sannerligen klargörande.

Bland tolkningarna finns att dessa innefattar en tidsgräns för klausulen, eller att britterna själva ska kunna säga upp den. EU har upprepade gånger förklarat att det är orimligt, för i så fall är det ingen garanti. May struntpratade förr om ”ny teknik” som skulle eliminera Irlandsgränsen utan att någon märkte det, och detta är nu åter i svang. Fast miraklet är inte uppfunnet, och det har Bryssel också hela tiden tålmodigt påpekat.

Så vilken förhandlingstriumf May ska kunna åka hem till London med är lika höljt i dunkel som någonsin.

Hela Storbritannien kan ingå en tullunion med EU, eller ännu hellre stanna på den inre marknaden. Fast då fortsätter EU:s regler att gälla, och möjligheten att ta fram egna geniala handelsavtal med andra länder försvinner. Brexitfanatikerna i Mays konservativa parti tvärvägrar, och hon vill inte gå till historien som den som sprängde Tories.

Vi kan inte krascha ut ur EU utan avtal, löd ett annat uttalande från parlamentet. De ekonomiska följderna skulle bli förödande, och en hård gräns definitivt återfödas mellan Irland och Nordirland. Men förslagen som skulle stoppa den risken fick ingen majoritet.

Där står nu britterna med sina många oförenliga önskemål. Mindre än två månader återstår till dagen B som i Brexit.