Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-overlevaren-netanyahu-pa-vag-mot-undergangen-det-ar-pa-tiden/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Överlevaren Netanyahu på väg mot undergången – det är på tiden

På flykt från rättsstaten.
På flykt från rättsstaten. Foto: Yonatan Sindel/AFP

Benjamin Netanyahu slåss för sin post och för att slippa fängelse. Det är dags för Israel att byta premiärminister.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Den lyckade vaccinationskampanjen i Israel antogs ge premiärminister Benjamin Netanyahu en fördel i nyvalet i mars. Efter ett motsägelsefullt resultat kunde han ändå inte bilda någon regering. Därefter hjälpte Hamas till med att starta ett litet krig om Gaza, men inte heller det mobiliserade de nödvändiga patriotiska stödtrupperna.

I stället står Israel på tröskeln till ett märkvärdigt maktskifte. Den oheligaste av allianser, från vänster och höger och alla håll, knegar sig fram mot ett koalitionssamarbete som också skulle bygga på palestinska islamister. Den sekuläre tv-kändisen Yair Lapid och förre bosättarbossen Naftali Bennett skulle alternera på premiärministerposten.

De nya kompanjonerna skulle endast förenas av sin allergi mot den sittande regeringschefen.

Netanyahu skäller vilt och jämför regeringsplanen med al-Assads bestialiska diktatur i Syrien. Det som är sant är att parlamentet, knesset, egentligen har en solid högermajoritet. Och att de nya kompanjonerna endast skulle förenas av sin allergi mot den sittande regeringschefen.

Fast när det gäller att cyniskt strunta i grundsatser är Netanyahu hittills oomstridd mästare. Han frotterar sig med allt från islamister till judiska extremister, ända tills han utan skrupler sviker sina bundsförvanter. Han har i åratal saboterat alla försök till samtal med palestinierna, och kunde det gångna året inte ens fixa en statsbudget för att taktiken stod i vägen.

Allt är underordnat Netanyahus enda återstående projekt: att få knesset att ordna åtalsimmunitet åt honom. Sålunda skulle han ta sig ur korruptionsrättegången om exempelvis dyrbara gåvor och ljusskygga ubåtsaffärer.

Motståndarnas koalition ser ut som ett skepp dömt till förlisning. Men personen Netanyahu blockerar alla tänkbara nya initiativ, goda som dåliga. Israel måste pröva en annan väg för att säkra fred och demokrati. Kanske kommer en principlös kompromiss väl till pass.

Läs fler texter av Gunnar Jonsson

Ämnen i artikeln

Israel

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt