Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-pandemin-skonar-inte-den-katalanska-separatismen/

Ledare

Gunnar Jonsson: Pandemin skonar inte den katalanska separatismen

Inte rösta utan munskydd!
Inte rösta utan munskydd! Foto: Lluis Gene/AFP

Katalonien går till val. Den eviga frågan om självständighet har hamnat i skuggan av pandemin.

Drygt tre år har gått sedan separatisterna höll en olaglig folkomröstning och därefter ensidigt förklarade Katalonien självständigt från Spanien. När regionen går till val på söndagen har allt och inget förändrats.

Coronaviruset har krävt sin tribut i hela Europa, också på den iberiska halvön. Spanien har drabbats hårt, inklusive Katalonien. Medborgarna är inte särskilt nöjda med sina myndigheter någonstans.

Pandemin har tvingat fram restriktioner som också påverkar regionvalet. Poströstningen ligger på rekordnivå. Och självständighet ter sig knappast som invånarnas viktigaste fråga just nu.

Den sista tv-debatten, i torsdags, präglades ändå av både covid-19 och sedvanligt dåligt humör. Socialisternas huvudkandidat Salvador Illa, som leder i en del opinionsundersökningar, kritiserades för att inte ha tagit ett coronatest före drabbningen – av det påstådda skälet att han smitit före i vaccinkön.

Den sista tv-debatten, i torsdags, präglades ändå av både covid-19 och sedvanligt dåligt humör.

Socialisterna och de två stora katalanska partierna ligger sida vid sida på lite drygt 20 procent. Kanske går det som det brukar, att separatisterna på grund av valsystemet tar hem en knapp majoritet av mandaten trots en minoritet av rösterna. De har svurit på att inte samarbeta med ”statens” partier, trots att detta fungerar utmärkt för vänstervarianten ERC i parlamentet i Madrid.

Ett antal separatistledare sitter kvar i fängelse för sin roll i utbrytningsförsöket 2017. Självständighetsivrarna är sinsemellan kluvna när det gäller taktiken. Deras stora problem är att de fortfarande bara samlar ungefär hälften av Kataloniens befolkning för sin sak, pandemi eller inte.

Självstyret är redan omfattande. Separatismen är en återvändsgränd. Det hindrar inte att det en dag, när pesten är besegrad, måste föras nya konstruktiva samtal om regionens framtid. Men även de som vill förbli spanjorer räknas.

Ämnen i artikeln

Katalonien
Spanien
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt