Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-pandoralackan-kraver-att-de-tata-knosarna-forklarar-sina-hemligheter/

LEDARE

Gunnar Jonsson: Pandoraläckan kräver att de täta knösarna förklarar sina hemligheter

Premiärminister Andrej Babis.
Premiärminister Andrej Babis. Foto: Petr David Josek/AP

När Tjeckien går till val har en ny faktor dykt upp i sista stund: Pandoraläckan. Premiärminister Andrej Babis bedyrar sin oskuld, men lag och moral är inte identiskt.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Alla politiker kan ha otur. För Tjeckiens premiärminister Andrej Babis kunde tajmningen av Pandoraläckan om tvivelaktiga internationella finanstransaktioner knappast ha varit sämre. På fredagen inleds landets parlamentsval, där utfallet är ytterst ovisst.

Babis har i likhet med andra höjdare i ett 90-tal länder använt sig av brevlådebolag i skatteparadis. Medan han själv köpt ett franskt slott för 20 miljoner euro, och av något skäl inte velat skylta med det, har Jordaniens kung Abdullah och förre Labourledaren Tony Blair haft sina egna motiv.

Att det handlar om att betala mindre skatt är tämligen uppenbart.

Pandora följer på andra globala journalistavslöjanden som Panama- och Paradispapperen. De ger en inblick i hur världens rika och berömda anser sig behöva skyffla runt sina pengar. Att det handlar om att betala mindre skatt är tämligen uppenbart.

Därmed inte sagt att de inblandade har gjort något olagligt. Det är skillnad på skattesmitning och skatteplanering, oavsett om man tycker att det senare bygger på rimliga eller oförlåtliga kryphål i reglerna.

Ett 50-tal skatteparadis tillhandahåller lämpliga verktyg. Medan något heter Jungfruöarna ska man inte underskatta Londons betydelse eller Joe Bidens gamla hemdelstat Delaware. Möjligheterna är oändliga och blandas med multinationella företags jakt på kostnadsoptimering.

En annan balansräkning görs upp mellan lag och moral, där också Sverige är fullt av sedelärande historier. Exakt var den etiska ribban ska ligga är en svårare bedömning än det ibland låter som. Vän av ordning borde ändå gilla internationellt samarbete för att radera ut ruffel och båg, som bara syftar till att slippa den gemensamma notan för sjukvård och skolor.

För tjeckerna är miljardären Babis intressekonflikter inget nytt, och slottet köpte han faktiskt innan han blev politiker. Väljarna kan i alla fall fundera över vad som döljer sig i Pandoras ask.

Läs mer:

Skatteavslöjanden pressar Tjeckiens regering inför valet

Ämnen i artikeln

Tjeckien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt