Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-pensionerna-blir-macrons-verkliga-eldprov/

Ledare

Gunnar Jonsson: Pensionerna blir Macrons verkliga eldprov

Gatans parlament i Paris. Foto: Zakaria Abdelkafi/AFP

Franska presidenter brukar vika ned sig när demonstranter drar ut på gatorna. Emmanuel Macron får nu visa om han är av ett annat virke.

Emmanuel Macron har hämtat sig något så när från striden med de gula västarna. Till skillnad från tidigare presidenter tycks han heller inte ha gett upp försöken att reformera Frankrike. Dags för pensionssystemet, det verkliga eldprovet.

Idén var alltid att reformera Frankrike, därigenom få med sig Tyskland på att göra detsamma med EU och sålunda kuva populismen.

Jacques Chirac och Nicolas Sarkozy gav upp så fort facket hötte med strejkvapnet. Macron har tagit sig an arbetsmarknaden, men blivit hånad som arrogant besserwisser. Aningen visare av erfarenheten ska han nu tackla pensionerna medelst samtal.

Fransmän slutar jobba tidigare än i andra västländer, snittet runt 60 år och en del privilegierade statsanställda vid 50. De får större andel av slutlönen än de flesta, och pensionerna kostar totalt 14 procent av bnp. Dessutom finns det 42 olika system med skiftande förmåner och obegripligheter. Allt detta ska Macron koka ihop till en enhetlig, aptitlig gryta.

Vissa saker törs han inte röra. Pensionsåldern kommer inte att höjas formellt, utan via incitament knuffas uppåt. Kostnaderna för systemet ska inte minska, vilket reser frågan om reformen är mödan värd. Sedan gäller det ändå att hantera alla de fackföreningar som bränner bildäck på gatorna och hävdar att deras medlemmar är förlorare. Marine Le Pens populister står redo att heja på.

De gula västarnas bensinskatteuppror tämjdes med en rejäl ökning av de offentliga utgifterna, från en redan hög nivå. Ett Macronlöfte var också att minska antalet statsanställda, men det blir inte mycket av det. I stället växer budgetunderskottet över EU:s gränsvärden.

Ekonomin är mindre sårbar för Trumps handelskrig än den tyska, och Macrons åtgärder har krympt arbetslösheten, men ingen undkommer en global avmattning. Idén var alltid att reformera Frankrike, därigenom få med sig Tyskland på att göra detsamma med EU och sålunda kuva populismen. Då måste han få pensionsfrågan att samarbeta.