Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-ryssland-ar-inte-vart-sin-plats-i-europaradet/

Ledare

Gunnar Jonsson: Ryssland är inte värt sin plats i Europarådet

Alla 298 ombord omkom när ett malaysiskt passagerarplan sköts ned av ryska ”separatister” över östra Ukraina 2014. Foto: Dominique Faget/AFP

Europarådet ska värna de mänskliga rättigheterna. Egendomligt nog får Ryssland vara med ändå.

Rätta artikel

Europarådet hamnar inte i rubrikerna varje dag nu för tiden, men har fortfarande till uppgift att vaka över hur de 47 medlemsstaterna beter sig. En fällning i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, som sorterar under rådet, är pinsam för de flesta. Fast vad händer med den som systematiskt trampar på demokrati och rättsstat?

Parlamentet i Moskva antog 2015 en lag som tillåter landets rättsliga instanser att strunta i Europadomstolens utslag.

Ryssland blev av med sin rösträtt i Europarådets parlamentariska församling efter annekteringen av Krim och det militära överfallet på Ukraina 2014. För två år sedan slutade Moskva att betala medlemsavgiften.

Den norske generalsekreteraren Thorbjørn Jagland har velat släppa in ryssarna i värmen igen. Annars uppstår en ny barriär på kontinenten, menar han. Frankrike och Tyskland är på samma linje. Efter ett beslut i Helsingfors på fredagen ser det också ut att bli så.

Men skälet till suspenderingen kvarstår, liksom för EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland. Putin tänker inte frivilligt släppa Krim. Den ukrainske regissören Oleg Sentsov, som sitter i fängelse på 20 år för att ha protesterat mot annekteringen, lär inte heller friges. Europarådets kritik mot domen har ignorerats.

Den ryska respekten för mänskliga rättigheter är knappt mätbar. Yttrandefriheten är kraftigt beskuren. Dissidenter och oberoende organisationer förföljs. Sentsov är inte den ende rent politiske fången. Journalister lever farligt.

Parlamentet i Moskva antog 2015 en lag som tillåter landets rättsliga instanser att strunta i Europadomstolens utslag. Ibland betalas skadestånd enligt reglerna, ibland inte. Trots allt anser många ryska medborgarrättskämpar att Europarådet är ett skydd. Det är väl vad som skulle tala emot uteslutning av Ryssland.

Och visst, Ryssland är inte det enda medlemslandet som spottar på allt Europarådet står för. Turkiet och Azerbajdzjan är andra exempel. Men inte är det bra för trovärdigheten.