Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-seger-for-abortratten-men-domarna-i-amerikanska-hd-ska-inte-vara-politiker/

Ledare

Gunnar Jonsson: Seger för aborträtten – men domarna i amerikanska HD ska inte vara politiker

John Roberts, domare med principer.
John Roberts, domare med principer. Foto: Mandel Ngan/AFP

Högsta domstolen i USA har underkänt en lag i delstaten Louisiana som kraftigt begränsar möjligheten till abort. Det är en liten men viktig seger för kvinnors rättigheter.

Utslaget kom överraskande för båda lägren i det ständiga amerikanska abortkriget. HD har numera en solid konservativ majoritet, eftersom president Donald Trump har fått två chanser att tillsätta domare som passar hans väljare inom den kristna högern.

Trump skäller som vanligt på alla domare som går hans intressen emot.

Men chefsdomaren John Roberts, själv konservativ, sällade sig till den liberala sidan. Han är ingen vän av aborter, och röstade för en liknande lag i Texas för fyra år sedan. Samtidigt hänvisar han till just den domen som prejudikat och grund för sitt eget ställningstagande. Han värnar kontinuiteten och HD som institution.

För detta förtjänar Roberts stor respekt, särskilt i en tid av skoningslös polarisering i både abortfrågan och amerikansk politik i allmänhet. Därmed inte sagt att han för evigt kommer att skydda domen från 1973, som fastslog aborträtten.

Roberts har ändå på kort tid avgjort flera fall till den liberala sidans fördel, bland annat om diskriminering av hbtq-personer på arbetsmarknaden och papperslösa ungdomars rätt att stanna i landet. Han tycker helt enkelt inte att domare ska ses som representanter för republikanska eller demokratiska presidenter. HD är faktiskt också mer oförutsägbar än dess belackare påstår.

Trump skäller som vanligt på alla domare som går hans intressen emot. Att han inte respekterar rättsstaten är i sig skäl att byta president. Blir han återvald i höst är faran att HD helt tappar balansen.

USA är allt som oftast politiskt lamslaget, med coronakrisen som det senaste exemplet. Det medverkar till att frågor som egentligen hör hemma i parlament hamnar på HD:s bord. Ett minimikrav vore att låta domarna vara opartiska.

Ämnen i artikeln

Abort
Donald Trump
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt