Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-skandal-formorkar-ukrainas-presidentval/

Ledare

Gunnar Jonsson: Skandal förmörkar Ukrainas presidentval

Porosjenko i kampanjtagen. Foto: AFP/Presidentens pressavdelning i Ukraina

Kampen mot korruptionen i Ukraina går inget vidare. Presidentvalet i mars hamnar i skuggan av en ny affär.

Rätta artikel

Förräderi, säger en del. Ihor Hladkovskyj ska ha smugglat militära reservdelar från Ryssland och sålt dem svindyrt till ukrainska försvarsindustrier. Hans far var biträdande chef för Ukrainas nationella säkerhet, med uppgift att övervaka dessa företag, men har nu fått sparken.

Att högsta domstolen nyligen ogiltigförklarade en lag som förbjöd ”illegitimt berikande” orsakade mer resignation än förvåning.

Hladkovskyjs pappa är dessutom gammal partner till Petro Porosjenko, som den 31 mars ska försöka bli omvald som Ukrainas president.

Landet befinner sig som bekant i ett lågintensivt krig med Ryssland, efter att den stora grannen för fem år sedan annekterade Krim och skickade in trupper för att starta ett ”separatistuppror”. Runt 13 000 människor har dödats, enligt FN.

Ukrainarna är visserligen vana vid korrupta politiker och företagare. Ränderna från Sovjettiden har aldrig gått ur. Att högsta domstolen nyligen ogiltigförklarade en lag som förbjöd ”illegitimt berikande” orsakade mer resignation än förvåning. Missnöjet med både mutkulturen och den stapplande ekonomin är gränslöst.

Porosjenko går till val på patriotism: armén, språket, tron, där det sistnämnda handlar om skilsmässan mellan den ukrainska och ryska ortodoxa kyrkan. Men han ligger bara tvåa i mätningarna, efter komikern Volodymyr Zelenskyj. Trea är förra premiärministern Julia Tymosjenko.

Även om presidentens namn nu återigen dyker upp i samband med en skandal, har medtävlarna också allvarliga defekter. Zelenskyj är politisk novis och bulvan för en mäktig oligark. Populisten Tymosjenko lovar att skrota impopulära men nödvändiga reformer, och har egna tvivelaktiga affärer i bagaget.

Nog har det hänt bra saker i Ukraina sedan Majdanupproret, tack vare press från EU och USA. Men det finns ännu mer att städa upp. Putins krig gör det svårare att resa sig.