Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-spanien-firar-med-40-arskris/

Ledare

Gunnar Jonsson: Spanien firar med 40-årskris

Grattis, kung Felipe VI.
Grattis, kung Felipe VI. Foto: Oscar del Pozo/AFP

Spaniens demokratiska författning fyller 40 år. Katalansk separatism stör firandet.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Det finns knappast någon optimal metod, passande för alla länder, att gå över till demokrati. Sydafrika hade sin sanningskommission efter apartheids fall. Spanien ordnade allmän amnesti och en rejäl fest.

Efter inbördeskriget på 30-talet förföljdes och dödades tiotusentals av förlorarna.

Den spanska författningen fyllde jämna 40 på torsdagen, och det är lätt att glömma att demokratin inte är mycket äldre än så. Diktatorn Franco dog 1975. Samma år hade de sista politiska fångarna avrättats.

Författningen var en kompromiss mellan resterna av den gamla regimen och de nya ledarna. Den lade grunden för en rättsstat, ekonomisk utveckling och en långtgående decentralisering. Över 90 procent av katalanerna sa ja i en folkomröstning. På många sätt fungerade det lysande.

Åtskilliga sår fanns också kvar. Efter inbördeskriget på 30-talet förföljdes och dödades tiotusentals av förlorarna. Amnestin för diktaturens brott blev en källa till bitterhet hos offren. Under hösten har monumentet utanför Madrid med Francos kvarlevor åter utlöst politisk strid.

Sanningen har historiker berättat. Känslan av orättvisa har överlevt.

På senare år har den katalanska separatismen vållat en djup konstitutionell kris. Katalonien har med tiden kapat åt sig ett självstyre som omfattar allt från utbildning till sjukvård och polis. Francos förbud mot det katalanska språket har förbytts i ett ohämmat gynnande.

Men författningen fastslår att Spanien är odelbart. Separatisterna utnyttjade finanskrisen för att blåsa upp missnöje med Madrid. En olaglig folkomröstning följdes av en ensidig självständighetsförklaring. Det juridiska efterspelet pågår, ett antal ledare har åtalats.

Katalonien är splittrat mitt itu. Separatisterna har också lyckats väcka antipatier och slumrande nationalism i resten av Spanien.

Ingen grundlag är för evigt. Inte ens den svenska är perfekt. Och den spanska är i behov av 40-årsservice.