Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-spd-soker-vidare-efter-sina-fralsare/

Ledare

Gunnar Jonsson: SPD söker vidare efter sina frälsare

Olaf Scholz och Klara Geywitz överdriver inte jublandet. Foto: John MacDougall/AFP

Till slut skulle det över 150-åriga SPD pröva något nytt. Efteråt visste det tyska socialdemokratiska partiet varken ut eller in.

I helgen kom resultatet från medlemsomröstningen om nya partiledare. För första gången ska en duo utses, som hos De gröna. Fast mest uppseendeväckande var att ingen egentligen ville ta över posten som i många år mest liknat en katapultstol. Otaliga ordförande har kommit och gått efter kort tid.

Många ger den stora koalitionen skulden för alla olyckor SPD drabbats av.

Några delstatsregeringschefer stod inte till förfogande, och ett enda statsråd i den stora koalitionen i Berlin med Angela Merkels kristdemokratiska CDU. Finansminister Olaf Scholz tog också hem den första omgången tillsammans med närmast okända Klara Geywitz.

Men paret var mycket knappt före tvåorna Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken. Eftersom bara hälften av medlemmarna röstade hade Scholz–Geywitz inte mer än en ynka tiondel av partiet bakom sig. Finalen avgörs om en månad.

Och den lär i stort sett handla om regeringens framtida öde. Scholz–Geywitz vill stanna kvar i den. De andra två ger inget solklart besked, men utan tvivel hoppas deras supportrar på en utbrytning. Många ger den stora koalitionen skulden för alla olyckor SPD drabbats av. Merkel dominerar allt och tar åt sig äran för briljanta socialdemokratiska förslag, brukar det heta.

På ytan ligger det kanske något i det. Från det första samarbetet 2005 sjönk SPD från 34 till 20 procent i valet 2017. I dag ligger partiet under 15 procent i mätningarna. Söndagens delstatsval i Thüringen gav knappast någon lindring.

Fast i grunden lider SPD av samma problem som andra europeiska socialdemokrater. Arbetarna blir färre, de missnöjda går till populistpartier och de nya tankarna lyser med sin frånvaro.

Ett mäktigt incitament kan hålla kvar SPD i Merkels knä. Och det är skräcken för ett nyval.