Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-stoppa-rasismen-i-sydafrika/

Ledare

Gunnar Jonsson: Stoppa rasismen i Sydafrika

Kravaller i kåkstaden. Foto: Michele Spatari/AFP

Ingen har glömt kampen mot apartheid. Just därför är de främlingsfientliga kravallerna en skamfläck för Sydafrika.

Invandrarfientliga folkmobbar har dragit fram genom Johannesburg och Pretoria, hundratals butiker har plundrats och bränder anlagts. Ett tiotal människor har dödats under den senaste tidens kravaller och flera hundra gripits av polis.

Oroligheterna är chockerande på flera sätt. Dels gäller det omfattningen. Dels handlar det om Sydafrika, kontinentens mest utvecklade ekonomi och landet vars förtryckta massor många kände sådan solidaritet med under kampen mot apartheidregimen. Att svarta från andra länder nu faller offer för främlingshat väcker protester från Nigeria till Etiopien och Zambia, och har utlöst en diplomatisk kris för president Cyril Ramaphosa.

Att invandrare görs till syndabockar är dock lika fegt som fel.

Men rasismen är ingen nyhet i Sydafrika. Både 2008 och 2015 utbröt våldsamma främlingsfientliga upplopp, med dussintals döda som följd.

Etniska konflikter förekommer på många håll i Afrika. Förföljelserna av muslimska rohingyer i Myanmar i Asien har också påmint om att den vite mannen inte har monopol på rasistiska illgärningar.

Visst finns det åtskilliga källor till missnöje i Sydafrika. Arbetslösheten närmar sig 30 procent. Skolsystemet är undermåligt. Klyftorna mellan fattiga och rika är stora. Kriminaliteten är hög och narkotikahandeln utbredd. Att invandrare görs till syndabockar är dock lika fegt som fel.

Ibland utpekas apartheid som roten till allt ont i Sydafrika. Sant är dock att dagens politiker inte verkar dra sig för att spela på främlingsfientliga strängar. Den forna befrielserörelsen ANC, som haft ensamrätt på makten i ett kvartssekel, har ofta utmärkt sig mer för korruption än kompetens och kan inte frånsvära sig ansvar för sakernas tillstånd.

Ramaphosa har en dryg uppgift i att städa upp efter sin företrädare Jacob Zumas skandaler. Men presidenten måste också anstränga sig betydligt mer för att få slut på det rasistiska våldet.