Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-storebror-hade-varit-avundsjuk-pa-kina/

Ledare

Gunnar Jonsson: Storebror hade varit avundsjuk på Kina

Repression i Xinjiang.
Repression i Xinjiang. Foto: Ng Han Guan/AP

Ny teknik är en dröm för förtryckare. Ingen är så uppfinningsrik som den kinesiska kommunistdiktaturen.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Inte alla trodde på George Orwells skräckvision av storebrorssamhället i “1984”. Ändå fanns den monstruösa förebilden i verkligheten, i Stalins kommunistiska Sovjet. Men övervakningen och angiveriet i all ära, den tidens totalitära stat saknade de tekniska byggklossar dagens kinesiska diktatur har att leka med.

När staten sedan delar ut eller drar ifrån poäng beroende på hur medborgarna sköter sig ligger Orwell allt i lä.

Den gammaldags polisstaten lever i högönsklig välmåga, med sina spioner, skådeprocesser och ”uppfostringsläger”. Kinas censur av medier och internet är ingen nyhet. Men digitaliseringen erbjuder närmast oändliga möjligheter att expandera. DN:s reportage om det sociala betygssystemet är obehaglig läsning.

Alla människor lämnar avtryck, till exempel när de handlar med kort eller surfar på nätet. Mobiltelefonen är synnerligen användbar för att spåra ägaren, särskilt om obligatorisk mjukvara tillåter myndigheterna att följa varje steg. 400 miljoner övervakningskameror som känner igen ansikten, och varför inte gångstil, praktiskt. Fingeravtryck från alla, dna-register, förstås. Med artificiell intelligens kan allt knytas ihop så mycket effektivare, och då är AI ändå bara i sin linda.

När staten sedan delar ut eller drar ifrån poäng beroende på hur medborgarna sköter sig ligger Orwell allt i lä. Vad president Xi Jinping anser är gott uppförande belönas. Allt från syndigt leverne till små trafikförseelser bestraffas, för att inte tala om kritik mot Kommunistpartiet. Skaffa körkort, resa, låna till en lägenhet? Tyvärr.

Så kultiveras hög moral, alltså fullkomlig underdånighet. Den som känner sig bevakad överallt anpassar sig därefter. Utrymmet för makthavarnas godtycke är obegränsat.

Kinesen på gatan uppger sig vara nöjd, känner sig säkrare. Fast en annan åsikt skulle förstås ge minus i protokollet.

Personlig integritet är nog så svår att skydda i västvärldens demokratier. I Kina är själva utgångspunkten att Partiet alltid har rätt.