Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-strandhalls-krumbukter-om-forsakringskassan/

Ledare

Gunnar Jonsson: Strandhälls krumbukter om Försäkringskassan

Foto: Magnus Hallgren

Ann-Marie Begler skötte sitt jobb som generaldirektör för Försäkringskassan så bra att regeringen såg sig tvungen att ge henne sparken. Den märkliga affären når på måndagens riksdagens konstitutionsutskott.

Rätta artikel

Trots att socialminister Annika Strandhäll (S) för ett år sedan påstod att det var så viktigt att göra sig av med Begler har någon efterträdare ännu inte utsetts. Som DN skriver har inte heller tillsynsmyndigheten, Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), någon ordinarie chef eftersom hon tills vidare placerades på Försäkringskassan.

Partiet mindes med fasa hur framgångsrikt det skällde på alliansregeringen 2010 för att trakassera sjuka och svaga.

Efter valet 2014 avskaffade den rödgröna regeringen den bortre parentesen i sjukförsäkringen, den som Löfven och Strandhäll kallade stupstocken. Men sjukskrivningarna skulle pressas ned ändå, inte med lag utan med stramare tolkning av regler. Det var precis det uppdrag Begler fick: mer kontroll och mindre ohälsotal. Hon tog riktlinjerna på allvar och lyckades väl.

Men kritiken hårdnade, bland annat från LO. Och Socialdemokraterna ville för allt i världen inte valtala om försämringarna för funktionshindrade som behöver assistans, alltså LSS-lagstiftningen. Partiet mindes med fasa hur framgångsrikt det skällde på alliansregeringen 2010 för att trakassera sjuka och svaga.

Begler fick bli syndabock. I april 2018 var det tack och adjö. Generaldirektören hade fått upprepade varningar, hävdade Strandhäll, trots att ingen annan hade hört talas om dem.

Regeringen gjorde valtaktik av Försäkringskassan, men Strandhäll kommer säkert att åter berätta sin egen saga för KU. Fortfarande styrs två myndigheter av vikarier. Den ena, ISF, måste dessutom bygga upp verksamheten från grunden eftersom den håller på att flyttas till Göteborg. Men det kanske är svårt att hitta personer som både är lydiga och klarar att gissa sig till hur ministrars politiska omsorger ser ut.