Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-striden-om-huawei-ar-mer-an-en-fnurra-pa-traden/

Ledare

Gunnar Jonsson: Striden om Huawei är mer än en fnurra på tråden

På middag i Buenos Aires.
På middag i Buenos Aires. Foto: Saul Loeb/AFP

USA och Kina utkämpar inte bara ett handelskrig. Och ibland går det inte att skilja från det större stormaktsspelet.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Tänkbart är att den kinesiska telekomjätten Huawei verkligen har brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Kanske visste president Trump inte att företagets finansdirektör höll på att gripas i Kanada, på amerikansk begäran, precis när han åt middag med kollegan Xi Jinping på G20-mötet.

Hur som helst är Huawei måltavla för en säkerhetspolitisk kampanj som oundvikligen blir en del av det allmänna handelskriget med Kina.

Huawei är världsledande på telekomutrustning och näst störst på smarta telefoner. Alldeles frånsett grundarens koppling till den kinesiska armén lever alla landets storföretag i symbios med kommunistdiktaturen. Och mobilnät och trådlösa system är utmärkta redskap för avlyssning och spioneri, särskilt som 5G-tekniken är på ingång.

Här finns, till skillnad från när Trump lägger tullar på allierade länders stål, utan tvivel nationella säkerhetsintressen att bevaka.

Redan 2012 slängdes Huawei i princip ut från den amerikanska marknaden. USA har också övertygat sina underrättelsepartner Kanada, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien att följa efter. Japan överväger att stoppa statliga inköp från Huawei. Vad gör EU?

Misstanken infinner sig att Vita husets protektionism spelar en roll. Så är det förstås, även om den föddes före Trump och antipatin mot Kina är blocköverskridande i USA.

Kina lär svara med att inskränka utrymmet för västerländska telekombolag på sin hemmaplan. Att striden sprids till andra handelsområden är en kvalificerad gissning.

Vad Trump och Xi kom överens om på G20-mötet är dunkelt. USA har skjutit upp höjningen av tullarna i 90 dagar, men ingen ska räkna med att Kina genomför de drastiska förändringar av sin handelspraxis som Trump tror sig ha utverkat.

Handelskrig är farliga i sig. Teknikkomponenten gör dem mer oberäkneliga. Ingen vapenvila synes än.