Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-sultanen-erdogan-tar-istanbuls-varldsarv-som-gisslan/

Ledare

Gunnar Jonsson: Sultanen Erdogan tar Istanbuls världsarv som gisslan

Den gamla kyrkan Chora i Istanbul.
Den gamla kyrkan Chora i Istanbul. Foto: Yasin Akgul/DPA

Tidigare kristna helgedomar görs om till moskéer i Istanbul. Så blir de brickor i den turkiska regimens politiska kalkyler.

Nationalism och religion kan fungera som kraftfulla politiska verktyg, det vet Turkiets auktoritäre president Recep Tayyip Erdogan sedan länge. Efter att det enastående Hagia Sofia i Istanbul tidigare i sommar förvandlats till moské är turen nu kommen till Choramuseet. Båda byggnaderna, som står på Unescos världsarvslista, skapades som kristna kyrkor för runt 1.500 år sedan. Det vill säga, innan islam uppstod.

Ottomanerna gjorde om Hagia Sofia och Chora till moskéer när det bysantinska riket hade erövrats på 1400-talet. Efter att Kemal Atatürk förra seklet grundat det moderna Turkiet blev de i stället museer och symboler för landets sekularism.

Dessutom för Erdogan en bredare strid om muslimernas hjärtan i Mellanöstern.

Erdogan är nu ute efter flera saker. Trots att han har skaffat sig en författning som ger honom närmast enväldiga befogenheter, sviktar hans politiska stöd i takt med ekonomiska motgångar. I Istanbul förlorade hans parti kommunalvalet i fjol.

Att hans islamism hittills har varit av det mildare slaget hindrar inte att religionen vid tillfälle används som slagträ mot sekulära traditioner och partier. Och de nationalistiska, konservativa väljare han behöver drömmer om gamla ottomanska stormaktstider och lystrar till parollen ”Turkiet först”.

Dessutom för Erdogan en bredare strid om muslimernas hjärtan i Mellanöstern. Han är i luven på i stort sett alla grannländer men vill gärna framstå som regionens store ledare.

Detta är samtidigt en viktig faktor i det geopolitiska spelet om östra Medelhavet. Där hävdar Turkiet en rätt till gasfyndigheterna i ett utökat ”blått fosterland”, på bland annat Greklands och Cyperns bekostnad. Det skramlas med vapen både här och där.

Hagia Sofia och Chora handlar knappast i första hand om religiös fanatism från Erdogans sida, men vad han gör är allvarligt nog. Världsarv borde hållas utanför maktens ränker.

Ämnen i artikeln

Turkiet
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt