Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-sverige-ovar-pa-att-bli-natomedlem/

Ledare

Gunnar Jonsson: Sverige övar på att bli Natomedlem

Nato på väg genom Sverige till Norge.
Nato på väg genom Sverige till Norge. Foto: Adam Ihse/TT

Sverige klarar sig inte utan Nato, men står ändå utanför. Det är en paradox som borde avskaffas.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Så har det blivit dags att försvara Norge. På torsdagen drar Natos storövning Trident Juncture i gång, och den handlar om ett fingerat angrepp på vår vän i väster. Över 50000 soldater deltar, varav 2200 svenska. Dessutom blir Luleå tillfällig bas för amerikanskt stridsflyg.

Nordens fem försvarsministrar betonar på DN Debatt att en säkerhetspolitisk kris i närområdet skulle påverka alla nordiska länder. ”Genom att öva tillsammans – tillsammans med Nato – stärker vi vår förmåga att agera gemensamt som grannar”, skriver de. Andra typer av samarbete innebär redan att luftlägesinformation byts och att hinder för att flytta förband mellan länderna har sänkts.

Häri ligger något mycket naturligt. Norden delar inte bara geografi utan också värderingar.

Sverige gör allt med Nato utom att vara medlem, på grund av att socialdemokratin lider av en logisk blackout.

Märkligare är att det Natomedlemskap som är självklart för Norge, Danmark och Island fortfarande inte omfattar Sverige och Finland. Trident Juncture och dess mål understryker absurditeten.

Försvarsministrarna påpekar att Ryssland har visat ”såväl vilja som förmåga att använda militär styrka”. Vem som angriper Norge under övningen är outtalat, men alla borde veta att det är Putin & Co som bär ansvaret för att det säkerhetspolitiska läget i Östersjöregionen har förvärrats. Överfallet på Ukraina och annekteringen av Krim blev en vattendelare för Europa.

Sverige gör allt med Nato utom att vara medlem, på grund av att socialdemokratin lider av en logisk blackout. I stället har ett slags miniallians med USA och Finland inrättats. Men Natos kollektiva säkerhetsgarantier gäller bara medlemmar. Om vi även formellt skrotade den så kallade alliansfriheten skulle även gemensam operativ planläggning bli möjlig.

Det vore i sin tur ett kliv framåt för Gotlands försvar. Ön skulle spela en viktig roll om Baltikum attackeras. Och nog är det bättre att Nato kommer före Kreml än tvärtom.