Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-svt-maste-lara-sig-att-satta-i-kontakten/

Ledare

Gunnar Jonsson: SVT måste lära sig att sätta i kontakten

Foto: Claudio Bresciani/TT

Slut i rutan, dagen förstörd. SVT gav publiken två repetitionskurser i tv-avbrott. 

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

En del av oss som har varit med ett tag använder fortfarande linjär tv, åtminstone ibland. För nytillkomna tittare ska vi kanske säga att det betyder att kolla tv-apparaten när programmen faktiskt sänds. Och nog har vi genom åren sett skylten ”Tillfälligt avbrott” några gånger.

Man får ju inte ens betala tv-licens längre i det här landet.

På tisdagen var det dags igen. Inget kärt återseende, mer en överdos av testbild.

SVT:s morgonstudio, klockan är 7, frukost, dagens första nyheter. Snart är det tyst och tomt i rutan. Inte en minut, inte två, inte fem, utan över en halvtimme. Hemma på kvällen, Aktuellt, tyst igen. Inte en liten stund. En hel kvart.

Jag är ingen kännare av tv-teknik, men tänker sabotage, hackarattacker, möjligtvis Putin. Precis som tidningars datornätverk regelbundet utsätts för angrepp kan det väl hända televisionen? Fast det är inte så bra om kriget plötsligt har kommit och medborgarna behöver veta.

Förr i världen var etermedierna en självklar del av civilförsvaret, något som aldrig fick fallera. Hur det är nu, när bara oldtimer håller på med linjär tv, kan undras. Man får ju inte ens betala tv-licens längre i det här landet, eftersom datorn har blivit apparaten.

Förklaringen till det första avbrottet ska ha varit att en sladd låg på en knapp. Lite av ett användarfel, ni vet som när it-supporten ställer den adekvata frågan om ni har satt i kontakten. Andra gången låste sig en bildmixer efter en uppgradering av datasystem.

Det låter så osannolikt med två olika totalhaverier samma dag att det antagligen är nästan sant.

”Får inte hända”, är lätt att säga men banalt. Det händer allt möjligt. Vi lever i en tid när drönare stänger civila storflygplatser i London. Om elnätet slås ut kan vi varken använda kontokortet eller ta ut pengar i bankomaten. Hur bär man sig åt då?

Sårbarhet, heter det. Tur att papperstidningen lever än.