Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-thailands-prinsessa-bugar-inte-for-militarjuntan/

Ledare

Gunnar Jonsson: Thailands prinsessa bugar inte för militärjuntan

Syster Ubolratana. Foto: Gamma/IBL Bildbyrå

Kungens storasyster stökar tilll det för Thailands militärjunta. Valet den 24 mars är helt öppet.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Generalerna hade ju riggat det så fiffigt. De hade fixat en författning som skulle permanenta deras makt, låst in lagom många politiska fångar och till slut utlyst ett val som bara kunde vinnas. Men på fredagen fick plötsligt den styrande juntan en populär prinsessa som huvudmotståndare.

Ubolratana bär inte formellt titeln prinsessa, men juntan kan knappast kalla kungens syrra vad som helst.

Alla svenskar som solar på Thailands stränder tänker inte på att landet är en militärdiktatur. För fem år sedan tog armén med Prayut Chan-ocha i spetsen makten i en kupp.

Populisten och exilmiljardären Thaksin Shinawatras partier hade tagit hem alla val de fått ställa upp i sedan 2001, tack vare dyra löften till de fattiga på landsbygden. Den traditionella eliten, inklusive officerskåren och monarkin, ansåg hela tiden att folket röstade fel. Demonstranter från endera lägret turades om att skapa kravaller i Bangkok, tills militären störtade demokratin.

I valet den 24 mars var allt upplagt för att Prayut skulle fortsätta som premiärminister. Nu utmanas han av Ubolratana, kung Vajiralongkorns storasyster. Och hon har ett av Thaksins partier i ryggen.

Pikant är bara förnamnet. Kungahuset förenar sig med aristokratins och generalernas fiende nummer ett. Att senaten, där militären utser ledamöterna, har utslagsröst är inte längre någon garanti för Prayut.

Dessutom lär Thailands drakoniska lagar om majestätsbrott behöva hanteras varsamt. Att klanka på monarkin, även dess husdjur, kan ge 15 års fängelse. Militären har utnyttjat reglerna för att tysta alla sorters missnöje. Ubolratana bär inte formellt titeln prinsessa, men juntan kan knappast kalla kungens syrra vad som helst. Skulle hon bli premiärminister får varje form av opposition passa sig.

Så Thailands väg ut ur diktaturen är vinglig. Verklig demokrati kräver att valsegrare faktiskt får vinna. Men också att förbudet mot att hacka på monarkin förpassas till historien.