Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-trump-bygger-luftslott-i-mellanostern/

Ledare

Gunnar Jonsson: Trump bygger luftslott i Mellanöstern

Ännu en dag i Gaza.
Ännu en dag i Gaza. Foto: Mahmud Hams/AFP

Det skulle vara så lätt att ordna fred i Mellanöstern, sa Donald Trump. Men hans bidrag är oanvändbart.

Gunnar Jonsson
Rätta artikel

Fredsprocessen mellan israeler och palestinier visar inga som helst livstecken. USA:s president Donald Trump har dock länge lovat att det skulle vara så enkelt att fixa problemet, och att hans svärson Jared Kushner har ”århundradets deal” på gång.

Redan där skakar palestinierna på huvudet, och de blir inte gladare av att inte få en egen stat.

Som DN rapporterade i fredags finns det förvisso en plan, ja den har till och med varit klar i månader utan att offentliggöras. Baserat på vad den israeliske professorn Eytan Gilboa berättar är det inte så konstigt. Den är ogenomförbar.

Utgångspunkten är att sunnitiska arabstater som Saudiarabien ska tvinga palestinierna att säga ja. USA ser till att Israel fogar sig. Framför allt ska alla vara emot Iran, precis som Trump. Klart.

Redan där skakar palestinierna på huvudet, och de blir inte gladare av att inte få en egen stat. Kushners plan är en dammig idé om en konfederation mellan Gaza, Västbanken och Jordanien. Frånsett att jordanierna inte är intresserade av att ta hand om den palestinska frågan, är motsättningarna oförsonliga mellan Fatah på Västbanken och Hamas islamistiska terrorister i Gaza.

Trump har alltid trott att det går att trolla bort stötestenar som gränser och judiska bosättningar. I fredsplanen försvinner det palestinska kravet på att 1948 års flyktingar ska ha rätt att återvända genom att de omdefinieras. Sant är att det är ett omöjligt krav. Falskt är att det låter sig viftas bort.

För ett år sedan bestämde sig Trump för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Han bortsåg från detaljen att palestinierna vill ha den östra delen som sitt säte, liksom från att USA inte längre kunde ses som opartisk medlare.

Tvåstatslösningen ser oändligt avlägsen ut. Frågan är vilken slutsats desillusionerade palestinier drar av det. Israel ska inte heller känna sig nöjt. Evig ockupation av Västbanken skapar en palestinsk majoritet utan rösträtt. Det klarar ingen demokrati.