Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-trump-trampar-pa-i-nixons-fotspar/

Ledare

Gunnar Jonsson: Trump trampar på i Nixons fotspår

Trump med sin hantlangare, William Barr.
Trump med sin hantlangare, William Barr. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Donald Trump ser rättsväsendet som sin ägodel. Hans skurkar ska frias, hans motståndare buras in.

Ända sedan Watergateskandalen på 70-talet har presidenter varit försiktiga med att lägga sig i vad justitiedepartementet gör. De flesta var överens om att det inte var så lyckat att justitieministern hjälpte Richard Nixon att mörklägga allvarliga brott.

Till skillnad från det svenska justitiedepartementet driver det amerikanska egna utredningar och åtal, vid sidan av översynen av rättssystemet. Men grunden ska vara likhet inför lagen, politiska hänsyn tabu. Poängen är inte att vara Vita husets försvarsadvokat.

Allt detta gällde fram till Donald Trumps tidevarv.

I Trumps värld är domare, åklagare och juryledamöter som inte gör som han vill antingen korkade eller jäviga.

I veckan hoppade samtliga fyra åklagare av fallet Roger Stone, sedan evigheter Trumps fixare och polare. Han har fällts i domstol på sju punkter, bland annat för att ha ljugit för kongressen under ed. Åklagarna hade krävt sju till nio års fängelse, men kördes över av justitieminister William Barr som ville se ett mycket lindrigare straff.

Det ville händelsevis även president Trump. Han twittrade maniskt om hur hemskt och orättvist Stone behandlats, processen borde aldrig ens ha inletts. Justitiemord! Till råga på allt härrörde åtalet från den ”olagliga” utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Och särskilde åklagaren Robert Mueller ljög förresten också för kongressen, påstod Trump utan tillstymmelse till bevis.

Nog ser det ut som att Barr, obrottsligt lojal med Trump, har lytt presidentens vilja och ingripit för att rädda Stone. Det förnekar naturligtvis justitieministern själv. I stället verkade han gå tills storms mot Vita huset, twittrandet om pågående rättegångar gjorde det ”omöjligt för honom att sköta sitt jobb”.

Fast Barr visste ju hur Trump ville ha det, inte minst för att presidenten antytt att han tänker benåda Stone och andra som åkte dit i samband med Muellerutredningen. Och Trump var inte sen med att gratulera Barr till det modiga beslutet om ett mildare straff.

Justitieministerns hälsning till presidenten ska väl tydas: Det är enklare att ta hand om dina skyddslingar om jag slipper ilskna offentliga kommentarer.

Maktdelningen är en grundsten i USA:s författning. Rättsväsendet ska kontrollera att lagarna följs, inklusive av politikerna. I Trumps värld är domare, åklagare och juryledamöter som inte gör som han vill antingen korkade eller jäviga. Hans egna skurkar är värda att komma undan medan politiska motståndare pekas ut som brottslingar som borde låsas in.

Trump har precis klarat sig ur riksrätten för att senatens republikaner ser hans maktmissbruk men vägrar att ta itu med det. Reaktionen är inte att dra lärdom, utan att bli återfallsförbrytare. Välkommen till bananrepubliken.