Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-trumps-iranpolitik-ar-konsekvent-inkonsekvent/

Ledare

Gunnar Jonsson: Trumps Iranpolitik är konsekvent inkonsekvent

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Foto: HO/AFP

USA fortsätter på sin motsägelsefulla linje mot Iran. Bättre hade varit att hålla fast vid det internationella kärnteknikavtalet.

Rätta artikel

För den som hävdar att Iran är historiens värsta skurkstat verkar det måhända logiskt att fortsätta höja sanktionstrycket. Trumpadministrationen har precis beslutat att från nästa vecka skrota de undantag ett antal stora kunder haft som tillåtit import av iransk olja. Det gäller Indien och Kina, liksom allierade till USA som Japan.

Fast logiken haltar förstås.

Trump drog ut USA ur det internationella kärnteknikavtalet med Iran, för att han påstod att det inte fungerade och att det borde ha innehållit en massa annat än att pausa möjliga atombomber. EU och FN-organet IAEA säger däremot att Iran har uppfyllt sina förpliktelser, vilket amerikanska underrättelsetjänster i grunden håller med om.

Mer sannolikt är att den iranska regimens mest reaktionära och antivästliga krafter stärks.

Att Trump tror att vänner kan hunsas till lydnad är inget nytt. Här ska även Kina, som köper halva Irans oljeexport, tvingas till underkastelse just när Washington och Peking befinner sig i ett känsligt läge av handelssamtalen.

Nordkorea, som redan har kärnvapen, behandlas till skillnad från Iran med blandade doser entusiasm och ointresse av Trump.

Saudiarabien ska ha värvats för att öka sin oljeproduktion, så att bortfallet av den iranska exporten inte stökar till den globala ekonomin för mycket. Den saudiska diktaturen utmärker sig genom minst lika brutala brott mot mänskliga rättigheter som Iran, mordet på journalisten Jamal Khashoggi och sin blodiga inblandning i inbördeskriget i Jemen.

Att Saudiarabien klarar att balansera världens svajiga oljemarknad är dessutom inte så alldeles säkert. Trump tar helt enkelt en rövare.

USA:s president försöker krossa den iranska ekonomin, så att ayatollorna inser att kapitulation är enda utvägen. Det kommer inte att hända. Mer sannolikt är att den iranska regimens mest reaktionära och antivästliga krafter stärks. Inte låter det som en metod att gjuta olja på vågorna i Mellanöstern.