Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-trumps-skryt-ar-ingen-plan-for-iran/

Ledare

Gunnar Jonsson: Trumps skryt är ingen plan för Iran

Hangarfartyget USS Abraham Lincoln på väg mot Persiska viken. Foto: US Navy/AP

Att lämna Iranavtalet var ett allvarligt misstag av Donald Trump. Någon riktig alternativ plan synes heller icke.

Rätta artikel

Det internationella kärnteknikavtalet med Iran håller på att falla samman. Huvudansvarig är president Donald Trump, som för ett år sedan drog ut USA ur uppgörelsen och nyligen skärpte sanktionerna mot den iranska oljeexporten. Nu hotar Teheran att successivt sluta uppfylla sina förpliktelser och höja tempot i urananrikningen. Vägen mot atombomben öppnas igen.

Att bomba bort kunskap om hur man anrikar uran och bygger atomvapen är omöjligt.

Europa vädjar till Iran att ignorera Trump, men löftena om att på egen hand upprätthålla avtalet ekar tomt. Företag och banker kan inte göra affärer med Iran, av rädsla för att stängas ute från den amerikanska marknaden. Då försvinner incitamenten för ayatollorna att sköta sina åtaganden. Och landets ekonomi är redan i fritt fall.

Fast Iran tänker inte lägga sig platt. USA:s krav på regimen är så förödmjukande att inte ens amerikanska ultrahökar som nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton kan förvänta sig det. Så vad är planen?

Bolton är mannen som fortfarande tycker att invasionen av Irak var en succé, och en av få som inte tror att en upprepning i Iran skulle bli en ännu värre katastrof.

Irans kärnteknikanläggningar är många, utspridda och ofta nedgrävda i berget. Pentagon känner knappast till allihop. Att bomba bort kunskap om hur man anrikar uran och bygger atomvapen är omöjligt. Ett flygangrepp skulle sinka iranierna, inte mer, och ett markkrig mot ett land med över 80 miljoner invånare är ingen söndagspromenad. Spåren från Irak förskräcker, vad Bolton än inbillar sig.

Trump själv skrävlar och pratar mycket strunt, men är ingen entusiast när det gäller att välta regimer i Långtbortistan. Dessvärre är han heller inte strategen som tänkte igenom vad ett fördärvat kärnteknikavtal skulle betyda.

Avtalet fungerade, Irans kärnvapenprogram lades på is. De mest reaktionära mörkmännen bara väntar på att få tina upp det.