Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-tyskland-tanker-inte-ga-forst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Tyskland tänker inte gå först

Inte blir det lättare sedan.
Inte blir det lättare sedan. Foto: Ludovic Marin/AFP

Tyskland borde ta på sig en större roll i världen. Det fungerar inte så, särskilt inte efter Merkel.

Det var alltid en fantasi att Angela Merkel kunde bli den fria världens ledare. Med Donald Trump har USA abdikerat, men att tro att en tysk förbundskansler kan ta den rollen är historielöst. Andra världskriget och nazismen gör fortfarande att andra länder inte skulle känna sig bekväma. Skeptikern framför andra är dock Tyskland.

För att kunna leda krävs ekonomisk tyngd och moralisk resning, men även muskler. De tyska militära styrkorna är en kuliss. Merkels kristdemokratiska CDU bekänner sig officiellt till Natos mål om försvarsutgifter, men har ingen tanke på att nå det. Koalitionspartnern, socialdemokratiska SPD, vill inte höra talas om vapen. Folkopinionen är snarast pacifistisk, och heller inte överdrivet intresserad av något EU-försvar.

Den tyska frågan handlade förr om att Tyskland inte fick bli för mäktigt. Nu får landet kritik för att både dominera och underprestera.

Om en månad väljer CDU ny ordförande. Gränserna för Tysklands internationella roll blir ännu snävare för den utkorade. Att bygga auktoritet tar tid, inte bara för att Merkel tänker stanna som kansler ett tag till.

EU-projektet linkar fram. Frankrikes president Macron försökte förgäves få med sig Merkel på ett tätare eurosamarbete. Den gemensamma valutan hade knappast överlevt utan henne under den värsta krisen, men någon finanspolitisk union ville hon inte veta av. Det tyska motståndet mot att betala andra länders skulder består. I den mån Merkels efterträdare avviker lär det vara genom än större försiktighet.

Polen och Ungern har fortsatt att urholka demokrati och rättsstat utan att ta notis om Merkel. Flyktingkvoter inom EU har det inte blivit. Italiens populistregering struntar i tysk budgetdisciplin. Att nästa ledare i Berlin skulle ha större övertygelseförmåga är föga sannolikt.

Den tyska frågan handlade förr om att Tyskland inte fick bli för mäktigt. Nu får landet kritik för att både dominera och underprestera. Europa behöver ledarskap. Efter Merkel blir vakuumet tommare.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.