Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-usas-demokrater-maste-lagga-ned-revolutionsplanerna/

Ledare

Gunnar Jonsson: USA:s demokrater måste lägga ned revolutionsplanerna

Bernie Sanders gapar över för mycket. Foto: Keith Srakocic/AP

Medicare for all, ropar vänstern i USA:s demokratiska parti, och menar en revolution av sjukvården. Donald Trump skulle tacksamt ta emot.

Rätta artikel

Amerikaner är inte friskare än folk i andra rika länder, tvärtom. Ändå kostar vården i USA betydligt mer, uppåt en femtedel av bnp. Och ändå saknar fortfarande en pinsamt stor andel av medborgarna sjukförsäkring.

Så klart att frågan blir livsviktig i nästa val. Igen. President Barack Obamas demokrater förlorade kongressvalet 2010 på grund av missnöje med hans stora inrikespolitiska skapelse, sjukförsäkringsreformen. Förra året vann Demokraterna i stället majoriteten i representanthuset mycket tack vare sitt försvar av den.

2017 misslyckades Donald Trump och Republikanerna med att skrota Obamacare. Däremot rev de senare ut hjärtat ur den: tvånget att skaffa sjukförsäkring, alternativt betala böter. Utan det vacklar finansieringen.

Stödet rasar när de får veta att skatterna måste höjas rejält och att de 155 miljoner amerikaner som har sjukförsäkring via sin arbetsgivare skulle bli av med den.

Och Demokraterna kunde knappt tro sin lycka när Trump nyligen bestämde sig för att stödja en ny juridisk offensiv för att dräpa hela Obamacare. Den förr så avskydda reformen har gått och blivit populär bland väljarna, för mycket av innehållet vill ingen vara utan.

Det vet Republikanerna, och partiets ledare i senaten vägrade för en gångs skull att följa presidenten. Men skadan var skedd. Trump har nu lovat att hitta på en fenomenal plan, billigare och bättre, som händelsevis inte ska presenteras förrän efter valet 2020. Gissa om Demokraterna har ett kampanjtema.

De har dock alla möjligheter att lägga krokben för sig själva. Redan 2016 drev vänsterpopulisten Bernie Sanders på för en helt annan reform, ”Medicare for all”. Medicare heter sjukförsäkringssystemet för äldre, i praktiken offentligt finansierat och inte alls olikt europeiska modeller. Den fiffiga idén skulle vara att utvidga det till alla amerikaner, och låta staten ta över de privata försäkringsbolagens sysslor.

Demokraternas nya presidentkandidater har hakat på. I primärvalen nästa år gäller det att gulla med de hårdkokta aktivister som röstar så flitigt. Deras lackmustest för lämpliga företrädare är just Medicare för alla. Närmare hälften av partiets ledamöter i representanthuset är också för.

Kruxet är att detta skulle innebära rena revolutionen för USA. Hela sjukvårdssektorn skulle tvingas börja om från början.

Opinionen kan vid en första anblick se positiv ut, över hälften av väljarna tycker att Medicare för alla låter sympatiskt. Stödet rasar när de får veta att skatterna måste höjas rejält och att de 155 miljoner amerikaner som har sjukförsäkring via sin arbetsgivare skulle bli av med den. Kanske skulle det totalt sett kosta mindre, kanske inte. Men bara tanken att folkhälsan skulle anförtros statliga byråkrater är tillräcklig för att orsaka ett nytt inbördeskrig.

Förändringarna skulle bli omvälvande på flera plan. De privata försäkringsbolagen, spindlar i dagens nät, skulle falla och med dem en halv miljon anställda. Aktier i dessa företag är en ansenlig post i olika sparfonder som utgör basen för amerikanernas pensioner, och börsvärdet skulle störtdyka.

Lägg därtill omställningen för sjukhus, läkare, patienter och läkemedelsföretag och man har ett recept på hjärtinfarkt för hela landet.

Vänstern, på båda sidor Atlanten, är ofta mer intresserad av renlärighet än av verklighet. Dess apostlar inbillar sig att deras radikala lösningar är så självklart mycket bättre att de automatiskt gör alla lyckligare. Väljarna är säkert mogna för rejäla tag i stället för mesiga myrsteg, och om inte får de helt enkelt växa upp. Vem skulle sakna utsugarna i de privata försäkringsbolagen?

Om USA skulle starta ett sjukförsäkringssystem i dag kunde Europa säkert fungera som inspirationskälla. Nu är det inte så enkelt.

Obamacare är långt ifrån perfekt, men bättre än sitt rykte. Det byggde vidare på befintliga marknadskoncept, utökade sjukförsäkringens räckvidd med 20 miljoner människor och försökte tämja kostnadsökningarna. Visst går det att trimma, till exempel genom att staten också erbjuder sig att sälja sjukförsäkringar.

Demokratiska politiker i mittfåran är med rätta oroliga för vad partivänstern kan ställa till med. Sjukförsäkring kan bli en vinnare i valet 2020. Medicare för alla ger Donald Trump chansen att vila sig till en ny triumf.