Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-utan-kulor-blir-det-inget-krut-for-hultqvist/

Ledare

Gunnar Jonsson: Utan kulor blir det inget krut för Hultqvist

Ett pansarförband går inte på luft. Foto: Alexander Mahmoud

Försvarsberedningen var enig om hur mycket pengar som behövdes. Socialdemokraterna vill inte betala. Så ser tapperhet i fält inte ut.

Rätta artikel

Sveriges beredskap är god, hette det på tröskeln till andra världskriget. Det var inte sant, men det gick ju fint för oss ändå.

I dag hymlar ingen: beredskapen är usel. Den parlamentariska Försvarsberedningens rapport, som lämnades till regeringen på tisdagen, beskriver en ändlös rad av tillkortakommanden.

Har Socialdemokraterna gjort någon annan bedömning än att det behövs 84 miljarder? Nej. Vill de stå för notan? Nej.

Krigsorganisationen är ”i grunden inte utformad för att möta ett väpnat angrepp”, alltså inte mogen för själva definitionen av ett försvar. Detta är i stället fullt av hål och utan uthållighet. Befintlig materiel måste vidmakthållas, det myckna som inte finns anskaffas.

Problemen går igen i alla vapenslag. Därför ska nu armén rustas till tre (plus en reducerad) brigader och en förstärkt bataljon på Gotland. Marinen ska få fler fartyg, flygvapnet fler plan. Totalt ska 60 000 man bli 90 000 och antalet värnpliktiga fördubblas till 8 000 per år. Försvarsberedningens rapport betonar att muren tar tid att resa, och att den därför måste börja byggas ”så snart som möjligt”.

Ty det säkerhetspolitiska läget har försämrats. Sedan Rysslands annektering av Krim och överfall på Ukraina råder inget tvivel om att hotet kommer från öster. Vladimir Putin respekterar inte den säkerhetsordning som gällt sedan 1945, att Europas gränser inte ändras med våld.

Det är tur att Nato finns, men Sverige måste hosta upp egna pengar. Partierna i beredningen är i princip överens om att det militära måste kosta 84 miljarder kronor år 2025, eller 1,5 procent av bnp, och att även civilförsvaret behöver ansenliga belopp. Summan blir uppåt 90 miljarder, en ökning med runt 50 procent jämfört med i dag.

Men sedan blir det konstigt. På presskonferensen deltog bara fyra partier, de rödgröna och SD. Alla de fyra borgerliga hoppade av beredningen i fredags. För regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte binda sig för några anslagsnivåer.

Har Socialdemokraterna gjort någon annan bedömning än att det behövs 84 miljarder? Nej. Vill de stå för notan? Nej. Det finns så mycket annat roligt att använda en statsbudget till än att försvara landet.

Historien går igen från förra försvarsbeslutet, 2015. Inte heller då ville S betala för vad de beställde. Den gången vek de borgerliga ned sig, utom L som lämnade förhandlingarna. Resultatet blev flera år av politiska panikutryckningar när ÖB:s kassa inte räckte till det han ombetts leverera.

Det är möjligt att S planerar att använda försvaret som en bricka bland andra i kommande budgetspel. En sådan säkerhetspolitik kommer säkerligen inte att imponera på Putin.

Enighet får inte bli liktydigt med att de borgerliga kapitulerar.