Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-varken-eu-eller-britterna-blir-immuna-av-vaccinkrig/

Ledare

Gunnar Jonsson: Varken EU eller britterna blir immuna av vaccinkrig

Något har gått snett för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Något har gått snett för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Johanna Geron/AP

Alla länder vill ha vaccin först, och därför är gräl om tillgången ingen överraskning. Fast det gäller att besinna sig.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

När EU:s ledare håller digitalt toppmöte på torsdag är en av de viktigaste frågorna kommissionens förslag om stopp för export av vaccin. I praktiken är hotet riktat mot Storbritannien.

Redan i januari protesterade EU ilsket mot att Astra Zeneca inte klarade att leverera utlovade doser. Ett skäl var att britterna skrivit kontrakt snabbare och smartare. Spelar ingen roll, sa Bryssel, hit med vårt vaccin.

Faran är stor för både repressalier och oönskade bieffekter.

Vaccin tillverkas i både EU-länder och Storbritannien. Men medan 10 miljoner doser har gått från kontinenten över Engelska kanalen, har inget kommit tillbaka. Nu finns tydligen ett lager på en fabrik i Nederländerna, som drivs av en partner till Astra Zeneca men som EU ännu inte har godkänt. Men inget vaccin ska exporteras till länder med inhemsk produktion, anser kommissionen.

Det är ett politiskt ställningstagande, baserat på rädsla för medborgarnas reaktioner. Den typen av protektionism är ändå kortsynt.

För det första är det principlöst. EU bygger på frihandel, inte bara inom unionen utan också med andra. Exportstopp av olika slag har lätt att sprida sig mellan länder och kontinenter. Indien har också stoppat vaccinexport, och detta kan inte gärna vara fel om EU gör samma sak.

För det andra är produktion av vaccin, som så mycket annat, beroende av internationella leverantörskedjor. Ingredienser hämtas här och där, och blandas ihop lite varstans. Det som tillverkas i EU är inte immunt mot detta faktum.

Faran är stor för både repressalier och oönskade bieffekter. Detta gäller förvisso även Storbritannien, vars rigida hållning är precis lika inrikespolitiskt betingad.

Summan kan snart bli mindre tillgång – för alla. Det imponerar inte på ett enda coronavirus.

Läs fler texter av Gunnar Jonsson här

Ämnen i artikeln

Vaccination

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt