Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hanne Kjöller: Endimensionellt om ordningsvaktsfilm

Redogörelserna för händelsen med en nioåring och en ordningsvakt har varit mer endimensionella än filmen faktiskt är, skriver DN:s ledarskribent Hanne Kjöller.

Storyn är på något sett given från början. Ett litet barn mot en vuxen man. Och visst – detta ojämna styrkeförhållande är givetvis en ofrånkomlig aspekt. Men till bilden hör också hur varje rörelse från vaktens sida förefaller vara ett svar på pojkens rörelser.

Använder vakten för mycket våld för att möta pojkens motstånd? Vet inte. Det är i alla fall ingenting jag är beredd att ta gift på.

Pojken var, enligt samstämmiga medieuppgifter, efterlyst. Och det var, om jag förstått saken rätt, vaktens uppgift att ”hålla honom” i väntan på polisen. Hur mycket våld det blir i en sådan situation beror givetvis på den som håller, men också på den som blir fasthållen.

Övervåld från polis och väktare är ett problem. Jag är dock inte säker på att det är det vi ser denna gång.

Se filmen här.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.