Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/hjalp-ukraina-genom-putins-terrorvinter/

LEDARE

Ledare: Hjälp Ukraina genom Putins terrorvinter

Åttaåriga Karolina värmer sig vid ugnsluckan i Cherson.
Foto: Lotta Härdelin

DN 25/11 2022. Genom att bomba Ukrainas infrastruktur försöker Ryssland i praktiken svälta folk till döds och kraftigt höja prislappen för väst.

I själva verket är onsdagens terrorräd ett kvitto på att omvärldens stödstrategi fungerar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

De ryska raketerna började regna ner på bred front natten till onsdag, i Kiev tystnade flyglarmet först vid tre på eftermiddagen. Då stod samtliga Ukrainas regioner utan ström, liksom halva Moldavien intill.

I åtminstone Kiev och Lviv i väst, dit många ukrainare flytt från det krigshärjade öst, saknades vatten. I Zaporizjzja väster om Donbass bombades ett sjukhus. En pojke omkom, han fick bara leva i två dagar.

Kärnkraftverken i de södra och västra landändarna stängdes ner av säkerhetsskäl. I Charkiv, Cherson, Odessa, Zaporizjzja, Lviv och Kiev huttrade gamla, unga, friska, sjuka i skyddsrummen. Det är inte första gången men det är kallare nu.

Enligt en talesperson för den ukrainska regeringen var den ryska attacken ett direkt svar på Europaparlamentets väntade men i grunden symboliska beslut på onsdagen att klassa Ryssland som en ”statlig sponsor av terrorism”.

Hur det än är med den saken är den ryska strategin mycket tydlig. Kreml anser sig fortfarande ha tiden på sin sida, ukrainarna kan göra sina framstötar i Charkiv och Cherson, men Ryssland har större mänskliga resurser och förr eller senare kommer regeringarna i väst att tröttna.

Vädret är ett effektivt vapen, genom att bomba grundläggande infrastruktur utnyttjar man vintern för att knäcka ukrainarnas moral och rentav svälta ut dem. Ukrainas president Zelenskyj beskrev det för FN:s säkerhetsråd via länk på onsdagen som den ”ryska terrorns grundformel”. Påven i Rom jämförde attackerna med Stalins ”folkmord” på det ukrainska folket under 1930-talet, också det genom framkallad svält.

Han har helt rätt. Putin drar sig inte för något, han har visat det gång på gång, och vintern löper stor risk att bli en ukrainsk mardröm.

Det svenska beslutet att skicka luftvärnssystem som kan skjuta ner ryska robotar och därmed i praktiken mycket av den ryska strategin, är ett utmärkt exempel.

Men man bör också se den eskalerande ryska aggressionen som ett tecken på stegrande desperation. Ukrainarna har otvetydigt tagit initiativet i striderna på marken. Över 100 000 ryska soldater har stupat eller skadats sedan i februari, bedömer amerikanerna. Moralen i förbanden är så låg att särskilda specialenheter ska ha fått i uppdrag att skjuta desertörer.

Det ukrainska luftvärnet skjuter därtill ner omkring 75 procent av de inkommande ryska raketerna, enligt egen utsago. Av de 31 robotar som avfyrades bara mot Kiev under onsdagen ska 21 ha förstörts i luften.

Det bör sporra varenda beslutsfattare i varenda huvudstad som skickat vapen, utrustning eller pengar att skruva upp trycket ytterligare. Symboliska omröstningar i Europaparlamentet i all ära, vad ukrainarna behöver är konkret stöd.

Det svenska beslutet i dagarna att skicka luftvärnssystem och ammunition som kan skjuta ner ryska robotar och därmed i praktiken mycket av den ryska strategin, är ett utmärkt exempel. Regeringen förtjänar beröm för att den agerar; i bästa fall ökar det pressen på våra grannländer att göra likadant.

Onsdagens terrorräd visar att den ryska regimen ”med terror och mord försöker uppnå det som den inte har lyckats uppnå på nio månader”, konstaterade Zelenskyj i FN.

Den visar också att den västerländska strategin fungerar.

Skicka mer pengar och vapen.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt