Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Allt fler plågas för sin tros skull

Sorg i Alexandria.
Sorg i Alexandria. Foto: Mohamed el-Shahed/AFP

DN 14/4 2017. När repressionen och intoleransen mot troende ökar finns några självklara svar. Ett är att aldrig lasta hela grupper för något som begås av individer inom samma grupp.

Terrorsekten IS slog till mot de egyptiska kyrkorna i Tanta och Alexandria inför stilla veckan. Dödssiffran är uppe i 45. Attackerna var bara de senaste i en mycket lång rad mot kristna i Egypten och hela regionen.

Nu visar en ny undersökning att det blir allt farligare att vara troende. Förtrycket ökar både från grupper som IS och från regimer.

Just Mellanöstern och Nordafrika är fortfarande det område där det är vanligast med regimer som förtrycker olika religiösa grupper. Bara i 5 procent av länderna där undgår befolkningen detta förtryck. Men även i Europa är klimatet hotfullt för troende. I 89 procent av de europeiska länderna förekom under 2015 olika former av religiöst förtryck från stater.

Siffrorna framgår av en ny rapport från det ansedda opolitiska amerikanska institutet Pew research center. Studien slår fast ett oroväckande trendbrott. De globala inskränkningarna av religiösa rättigheter ökade år 2015 (det senaste året med färdig statistik) för första gången på tre år.

Institutet har undersökt två områden: inskränkningar från regeringar – lagar, politik och regeringsstödda handlingar – respektive "samhälleligt" förtryck, från privatpersoner, organisationer och grupper.

Antalet länder med höga eller mycket höga nivåer av religiösa begränsningar ökade från 34 till 40 procent. Med andra ord är det i fyra av tio länder förenat med fara eller obehag att leva efter sin tro.

I 105 av 198 undersökta länder rapporterades "utbredda trakasserier från regeringar" mot religiösa grupper, en ökning från 85 året dessförinnan. En stor majoritet av länderna där regeringen lägger hårda restriktioner på religiöst utövande är muslimska.

I Mellanöstern och Nordafrika är situationen som sagt värst. Hatet mellan shia- och sunnimuslimer blossar ständigt upp i våldsamheter, religiösa minoriteter och ateister förföljs brutalt och barbariskt. Diktatoriska eller auktoritära regimer skapar skräcksamhällen som omvärlden aldrig borde acceptera.

Men Pew slår också larm om situationen för Europas muslimer. I vår världsdel syntes den största ökningen av trakasserier och våld från regeringar mot religiösa grupper. I Frankrike straffas kvinnor för att de bär slöja, i Ryssland åtalas människor för att de utövat sin religion offentligt. Under mätperioden vägrade Slovakien att ta emot muslimska flyktingar och Ungerns premiärminister Viktor Orbán slog fast att den muslimska religionen och kulturen inte kan blandas med den kristna. Tyska poliser gjorde – rättsvidrigt, skulle det visa sig – tillslag mot en moské där de troende i flera timmar tvingades ligga på golvet i handbojor.

Vad gäller religiösa trakasserier i Europa utan regeringars inblandade var muslimer och judar lika utsatta år 2015. Trakasserier mot kristna ligger på en lägre nivå – men ökade också under mätperioden.

Att mäta religiös förföljelse är svårt. Det är förstås orättvist att jämställa slöjlagar eller hårda uttalanden av Viktor Orbán med, till exempel, IS barbari eller avrättningarna och tortyren av konvertiter i Mellanöstern.

Dock kan man utan se resultatet av Pews undersökning som symtom på ett större fenomen. På många håll i världen har toleransen mot oliktänkande minskat. Det liberala öppna samhället tycks vara på reträtt; i dess ställe kommer chauvinism och inskränkt nationalism. Och inte minst en mycket obehaglig tendens att dela in människor i grupper och grupperna i några som kan tolereras och andra som ska spärras in, kastas ut eller slås ner med våld.

När repressionen och intoleransen ökar finns några självklara svar. Det är att outtröttligt kräva att regeringar garanterar sina medborgares religionsfrihet. Det är att aldrig lasta hela grupper för något som begås av individer inom samma grupp. Det är att aldrig acceptera att medmänniskor förtrycks vare sig av religiösa eller kulturella skäl.

Pew tar upp exempel på våldsamma franska hämndaktioner mot muslimer efter attackerna mot Charlie Hebdo och Bataclan. Man kan med lättnad konstatera att terrordådet i Stockholm – hittills – inte orsakat liknande större "motattacker". Kanske är det ett tecken på att vi blivit bättre på att motstå terroristernas strävan efter ytterligare polarisering, ytterligare hat.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.