Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Än ses ingen ljusning

Nya på jobbet.
Nya på jobbet. Foto: Nicklas Thegerstrom

Ett nytt begrepp har myntats av statsminister Stefan Löfven: ”Det svenska löftet”. Över utmaningarna i globaliseringens tidevarv ska detta program bära alla medborgare in i framtiden, en framtid där alla är vinnare. Löftet består av tre delar: kunskap, trygghet och jämlikhet.

Kunskap, för att det är med våra hjärnor vi måste konkurrera i en globaliserad ekonomi. Trygghet, så att ingen ska behöva vara rädd för att bli sjuk, arbetslös eller gammal. Jämlikhet, i betydelsen att ingen ska diskrimineras.

Under denna vision, eller vad man ska kalla det, manade Stefan Löfven under gårdagens partiledardebatt riksdagspartierna att samla sig.

Ja, vem vill inte ha mer kunskap, mer trygghet och ett samhälle utan diskriminering? Vem motsätter sig förresten idealen frihet, jämlikhet och broderskap – eller systerskap? Och nog kunde Löfven ha påmint om att dessa ädla mål också kräver blod, svett och tårar?

De stora, fina orden betyder ingenting i kammaren. De kan inte användas för att förmå motståndare att svära trohet åt en politik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ämnar föra. Efter måndagens besked från S, MP och V om hur välfärdssektorn ska hårdregleras och kommunkontrolleras är allianspartierna begripligt nog på krigsstigen. Alla utsträckta händer slås snabbt undan. Men så är de utsträckta händerna heller inte några riktiga händer och de är inte utsträckta.

Sverigedemokraterna fortsätter att befästa sin roll som enfrågeparti. Det gick inte att få något besked från dem om hur de ställer sig till måndagens uppgörelse. När Annie Lööf ställde frågor om landsbygdspolitiken var Jimmie Åkesson varken förmögen eller intresserad av att ge något ordentligt svar. Däremot antydde han att han skulle kunna medverka till att fälla Löfvens budget – men också att han skulle kunna avstå. Det är tydligt att SD ämnar hålla övriga partier i ovisshet fram till omröstningarna senare i höst.

Stefan Löfven försöker göra allt på samma gång. Han har låtit Jonas Sjöstedt diktera hela politiken som har med vinster och valfrihet att göra i syfte att få stöd för en S–MP-budget. Samtidigt förväntar han sig att Centern och Folkpartiet ska hålla humöret uppe och tacksamt invänta sin tur att få stödja regeringens politik.

Och det kommer att vara så här ett tag nu. Statsministern har säkrat stödet från vänster och fortsätter att prata om samförstånd, samarbete och ansvarstagande över blockgränsen. Han kommer att vidhålla att han inte just har gjort det blocköverskridande samarbetet i Friskolekommittén meningslöst. Allianspartierna kommer att gorma och gå på, skenbart omedvetna om att Stefan Löfven kör med bakbundna händer i ett svårmanövrerat politiskt landskap.

Framtiden är höljd i dimmor. Efter åtta års hyfsat stabilt alliansstyre är samtliga aktörer dåligt förberedda för dagens situation. Valrörelseretoriken dröjer sig kvar. Några plåstrar om sin sårade stolthet och försvarar högljutt det som har varit, andra försöker förtvivlat samla underlag för att regera. 13 procent anstränger sig för att skapa största möjliga oreda och det nyss mäktigaste partiet är fullt upptaget av sökandet efter en ny ledargestalt.

Men den febriga förvirring som präglar riksdagens arbete just nu kommer inte att vara för evigt. Det kommer en dag bortom budgetförhandlingarna, med denna eller en annan regering. Det vore klädsamt om Löfven för ögonblicket tonade ner sina förväntningar på att få stöd från sina motståndare. Kloka oppositionsföreträdare å sin sida bör ägna mer energi åt att självkritiskt granska sin egen politik och formulera ”ingångsvärden” inför kommande förhandlingar. Och mindre åt att begråta och rasa mot vad som i nuläget ser ut som Jonas Sjöstedts vänsterseger.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.