Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Anna Kinberg Batra lägger ut dimråder

Other: Magnus Bard

DN 24/1 2017. Anna Kinberg Batra har lagt om den moderata kursen i regeringsfrågan och delvis ändrat sin syn på Sverigedemokraterna. Så mycket stod klart efter söndagens ”Agenda” i SVT, men inte mycket mer. Moderatledaren är fortfarande gåtfull om vad hennes samtal med Jimmie Åkesson ska leda till.

”Det har inte fungerat att låtsas att ett så stort riksdagsparti inte finns”, förklarade Kinberg Batra för programledaren. Här uppstår de första följdfrågorna. För trots att partiledare till höger och vänster har talat om att frysa ut Sverigedemokraterna har de övriga sju faktiskt låtit partiet delta i riksdagsarbetet och utöva inflytande i politiken.

Anna Kinberg Batra beskriver det som att alliansen regelmässigt avstår från att lägga fram konkreta politiska förslag av rädsla för att få stöd av SD. Stämmer det? Sedan valet 2014 har alliansen tillsammans med SD torpederat åtskilliga av Löfvens initiativ. Vid över hundra tillfällen har de borgerliga tillsammans med SD röstat igenom tillkännagivanden mot regeringspartierna.

Sverigedemokraterna är högst närvarande. Deras röster räknas precis som alla andras. De andra partierna medger det ogärna, men när Jimmie Åkesson talar lyssnar de. Och vad han säger påverkar riksdagens agenda.

Regeringen lär till exempel lita på SD:s stöd när den nu tänker skrota lex Laval. Alliansen räknar i sin tur kallt med att förslagen om vinsttak i välfärden stoppas.

Det är bara Moderaternas villighet att kasta sig ut i ovisshet som plötsligt har ökat.

Kinberg Batra bygger en halmdocka som ska föreställa hennes tidigare, fega jag. Jämfört med den är hon en riktig oppositionsledare, som ska visa nytt politiskt kurage. Hennes egentliga besked tycks vara att Moderaterna nu är beredda att ge och ta mer aktivt i vissa sakfrågor. Hon har kommit undan för lätt om vad skiftet innebär.

En möjlighet sägs vara aktiv samverkan i trafikfrågor. Ett ofarligt område, på vilket ett öppet samtal knappast kan ställa till stor skada för Sverige. Moderatledaren har samtidigt sagt att en gräns går vid utrikes- och säkerhetspolitiken. Tur det. Vad gäller invandringen pratar Kinberg Batra hellre med Stefan Löfven än Åkesson, har hon sagt. Och så långt låter det vettigt.

Men detta resonemang är ofullständigt. Vad blir den praktiska skillnaden från förr? Och vad är Moderaterna egentligen villiga att offra åt ett parti som det fortfarande ser som rasistiskt?

En av de mest tvivelaktiga fraserna som Kinberg Batras nu upprepar är denna: ”Oppositionen vill alltid genomföra sin politik”. Det är faktiskt inte helt sant. Svenska oppositionspolitiker går inte till riksdagen varje morgon med målet att genomföra så mycket av sitt partiprogram som det bara går. I så fall skulle alliansen rimligen be på sina bara knän om att få förhandla med Löfven om statsbudgeten.

Tvärtom är de borgerliga partierna avigt inställda till nästan alla uppgörelser. Dessutom har Moderaterna snarast bidragit till att regeringens politik drar åt vänster. Jonas Sjöstedts inflytande i den ekonomiska politiken är en följd av alliansens ultimatum. Att tvinga Stefan Löfven in i vänsterburen är den mest skadliga av alla taktiska finter som borgerligheten har ägnat sig åt de senaste åren.

Enligt Anna Kinberg Batra har allianspartierna även avstått från att lägga fram en gemensam budget eftersom de inte har velat riskera att deras politik blir verklighet. Är det sant? Var det skräck inför den egna politiken som fick partierna att börja skriva egna motioner och utveckla förslag på var sin kant?

Även detta är dimridåer. Sanningen är att idén om samlade budgetförslag hänger ihop med regeringsfrågan. Och eftersom alliansen inte har haft någon plan för hur den ska styra landet med de styrkeförhållanden som valet 2014 gav har de avstått från att försöka ta makten.

Moderaterna har fortfarande ingen sådan plan. I söndagens ”Agenda” upprepade Kinberg Batra att hon inte tänker förhandla med SD om regeringsmakten. Att ge och ta i budgetfrågor tycks inte heller aktuellt. Så vad har förändrats? Inte Moderaternas önskan att driva borgerlig politik. Det är bara villigheten att kasta sig ut i ovisshet som plötsligt har ökat.

I tisdagens DN-intervju med Jan Björklund säger L-ledaren att hans alternativ till en ny alliansregering fortfarande är någon form av blocköverskridande samverkan. Att samarbeta SD är inte aktuellt. Lika lite lockas han och Centerns Annie Lööf av att spela roulett med regeringsmakten. Ett sådant svar är logiskt. Anna Kinberg Batras nya giv hänger däremot inte ihop.

DN Ledare.24 januari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.