Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Att ta från de fattiga

Justiterminister Morgan Johansson.
Justiterminister Morgan Johansson. Foto: Nicklas Thegerström

8/5 2016. Systemet med gode män vansköts och missbrukas. Men det duger inte att skälla på kommunerna, justitieminister Morgan Johansson.

Carina har fått en god man av kommunens överförmyndare. Hon behöver samhällets stöd för att, som det heter i lagen, ”bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person”. Kort sagt sköta sin privatekonomi.

I stället raseras hennes tillvaro. Den gode mannen sätter själv sprätt på Carinas inkomster, medan pengar hålls inne när hon behöver köpa medicin. Hennes underskrift förfalskas regelmässigt för utgifter och överföringar. Vanmakten tär på krafterna, och till slut orkar Carina inte längre gå till jobbet.

Historien berättades i veckans ”Uppdrag granskning” i SVT. De försvunna penningsummorna är inte det rysligaste i berättelsen. Det som gör fallet skrämmande är snarare den gode mannens förslagenhet. Att bedrägeriet tycks väldokumenterat är en klen tröst. När SVT:s reporter konfronterar den tidigare gode mannen tas anklagelserna med ro – åklagaren lade ner förundersökningen innan någon av de inblandade hade förhörts.

Berättelsen är förfärande också därför att den återkommer så ofta i granskningarna. Säkert finns det många solskenshistorier om gode män som utfört hjältedåd för människor i behov av stöd. Uppdraget är ansvarstyngt, ersättningen symbolisk.

Kommunerna och lekmännen borde fråntas ansvaret.

Men när SVT nyligen gick igenom länsstyrelsernas stickprovskontroller under åren 2011–2015 fann man att det fattades 26 miljoner kronor. Sammanlagt lär hundratals miljoner ha försvunnit från klienternas konton. Många öden är värre än Carinas.

Flera systemfel borde rättas till. Ett är att kommunens överförmyndare både utser och granskar de gode männen. SVT:s genomgång har bland annat visat att kommunerna drar sig för att polisanmäla misstänkta bedrägerier och stölder. Justitieminister Morgan Johansson (S) har dundrat om att de missköter sitt uppdrag, men problemet kommer att finnas kvar så länge överförmyndarna sitter på dubbla stolar.

Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har förklarat dilemmat: Hot om polisanmälan gör det svårt att rekrytera gode män. Överförmyndarna ringer inte gärna polisen eftersom det råder så stor brist på frivilliga som kan utföra uppdraget.

Kommunerna och lekmännen borde fråntas ansvaret. Godmanskapet bygger visserligen på samtycke – det handlar om vägledning mer än om tvång. Att medmänniskor ska ställa upp är en fin tanke. Men den som anförtros en sårbar människas ekonomi får ändå en stark maktposition. Alltför många gånger har den missbrukats.

Att kommunerna sköter ruljangsen är i vissa avseenden logiskt. Många av huvudmännen har redan nära kontakt med socialtjänsten. Men det vore också naturligt om Sverige gick i samma riktning som exempelvis Finland, som nyligen genomförde en reform. Där har systemet centraliserats och professionaliserats. Statliga rättshjälpsbyråer ansvarar för ”intressebevakning” när människor på grund av demens eller sjukdom inte kan sköta sina egna angelägenheter.

Behovet av sådana tjänster kommer knappast att minska i framtiden. När den stora efterkrigsgenerationen närmar sig 80-årsåldern lär efterfrågan snarare explodera. Patienter inom psykiatrin förväntas samtidigt ta hand om sig själva i allt större utsträckning. Är kommunernas överförmyndare rustade för det?

Morgan Johansson kan fortsätta att skälla, men det stärker ju inte skyddet för samhällets mest utsatta.

DN Ledare. 8 maj 2016

Alla ledare. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.