Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Backa inte för Putin

Folkomröstningen om Krimhalvöns framtid blev precis den bluff som hade befarats. Nära 97 procent påstås vilja bryta sig ur Ukraina och uppgå i Ryssland. Valdeltagandet sägs ha varit högt, och de stora minoriteterna skulle alltså plötsligt ha samma inställning som etniska ryssar. Det är givetvis rent bedrägeri.

Marionettstyret på Krim har redan ansökt om att få ansluta sig till Ryssland, och det återstår för parlamentet i Moskva att säga ja. Vad som pågår är en annektering, vilka juridiska fasader som än monteras upp. Det är ett militärt övertagande av ett grannlands territorium och ett flagrant brott mot folkrätten. Resultatet kommer inte att erkännas av mer än några enstaka gangsterregimer i världen.

President Vladimir Putins ursäkt, att ryskspråkiga har trakasserats av ukrainska fascister och nationalister, bygger på fria fantasier. Samma argument används på ett skrämmande sätt även om andra delar av östra och södra Ukraina. Om Putin har en större plan är oklart, men hela det ukrainska folket står under vapenhot.

Rysslands förslag om en internationell stödgrupp, med det primära målet att få Ukraina att acceptera Krims utträde, visar att Putins diplomati är ett tomt spel. Han tänker inte retirera utan mäler sig ut från det normala umgänget mellan länder.

Detta sätter EU och USA på prov. Västvärlden behöver fokusera och bestämt driva sin linje på två avgörande punkter. Dels måste Putin få veta att hans agerande har ett pris, dels måste Ukraina stöttas.

EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att införa inreseförbud och frysa tillgångar för 21 personer som är direkt insyltade i det ryska övergreppet på Krim. USA:s president Barack Obama kom med en egen lista med 11 namn. Straffet låter beskedligt, men redan EU:s toppmöte i veckan har chansen att utöka sanktionerna till fler individer. Den verkligt ansvarige, Vladimir Putin, lär av praktiska skäl inte omfattas. Däremot bör förutom högt uppsatta politiker och militärer även ryska oligarker och chefer för statliga koncerner komma i fråga.

Det gäller också att rädda Ukraina från bankrutt, och hjälpa landet att producera en legitim politisk ledning vid valet i maj. Reformbehovet är stort, från ekonomin till att bygga demokratiska institutioner och bekämpa korruptionen. EU kan ändå sägas ha fått god hjälp av Putin, vars aggression har drivit landet västerut.

Märkligt nog har Obama och hans parti kopplat ihop det amerikanska stödlånet till Ukraina med krav på reformer av Internationella valutafonden, IMF. Förslaget sitter därför fast i kongressen. Presidentens tajmning för den striden är sällsynt olycklig.

Enighet krävs inom EU för sanktioner, och det finns länder som är skeptiska och rädda för repressalier. Det är därför uppmuntrande att förbundskansler Angela Merkel varit så tydlig, trots den tyska traditionen att alltid föredra dialog och trots näringslivets motstånd mot sanktioner. För även om uppmaningen till förhandlingar kvarstår går det inte att sitta och vänta på att Putin ska foga sig. Showen kan inte bara fortsätta som om ingenting hänt.

Åtgärder som verkligen skulle bita finns kvar i reserv. Det går att införa sanktioner mot ryska företag och banker, till och med att stänga av Ryssland från det internationella finanssystemet. Det är sant att Putin kan hämnas genom att strypa olje- och gasleveranser eller konfiskera utländska tillgångar. Men den ryska ekonomin är mycket sårbar. En minister förklarade på måndagen att situationen redan i dag ”visar tydliga tecken på kris”.

Att tänka strategiskt har aldrig varit EU:s styrka. Unionens lagstiftningsapparat rör sig framåt i sakta mak, men utrikes- och säkerhetspolitiken har aldrig blivit särskilt gemensam. Ett relevant Europa måste klara mer än lama appeller om samtal. Om EU vill ha Rysslands respekt måste EU stå upp. Putins auktoritära system måste konfronteras.

Barack Obama är oftast bara motvilligt engagerad på den internationella scenen. Han lovade att avsluta krigen i Irak och Afghanistan, och vet att amerikanerna inte längtar efter nya militära äventyr. Men USA kan inte heller dra sig undan världen. Och för att ha trovärdighet i Asien måste Obama visa beslutsamhet även mot Ryssland.

Putin startade konflikten. Han ska inte få stå som segrare.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.