Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Bästa valarbetaren kvar

Alliansens bästa valarbetare jobbar vidare. LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin sitter kvar. Inte bara som LO-ordförande utan också som styrelseledamot i pensionsbolaget AMF.

Efter söndagskvällens möte i AMF – pensionsbolaget som LO och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivet äger tillsammans – känner sig Wanja Lundby-Wedin fortfarande lurad och vilseledd. Av någon. Okänd. Vem eller vilka ska utredas vidare.

Hur som helst kräver man att AMF:s förre vd Christer Elmehagen ska betala tillbaka de pengar han räddat åt sig genom att byta mellan försäkringar. Vilket han redan erbjudit sig.  Dessutom menar Wanja Lundby-Wedin att AMF betalat ut uppemot 20 miljoner för mycket i pensions till Elmehagen. Och att Svenskt Näringsliv har samma uppfattning.

Jaha. Som om styrelsen inte var ansvarig, så vitt det inte handlar om ren felräkning. Styrelseledamöter är ansvariga, och ledamöterna i AMF hade många år av möten och därmed möjligheter att reagera.

När nu LO och Svenskt Näringsliv är åtminstone halvense om att skylla ifrån sig på Någon Okänd kanske de ta sig samman och enas om en mycket viktigare sak – ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.