Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Befria Kinasvenskarna

Försvunna utan ett spår.
Försvunna utan ett spår. Foto: Alex Hofford EPA TT

Peter Dahlin och Gui Minhai har på var sitt håll förargat den kinesiska regimen och försvunnit. Regeringen måste protestera högt.

Människorättsaktivisten Peter Dahlin befinner sig definitivt i förvar hos de kinesiska myndigheterna. Var Gui Minhai, förläggare med verksamhet i Hongkong, anträffas är däremot inte känt.

Högst sannolikt är att de båda svenska medborgarna har fallit offer för regimens nya kampanj mot oppositionella.

Startdatum för Kommunistpartiets pågående jakt var sommaren 2015, då hundratals advokater sveptes med i en våg av gripanden. Somliga tvingades att framträda på bästa sändningstid för att berätta om sina försyndelser mot enpartistaten. Andra har inte synts till över huvud taget.

Human Rights Watch har en lång lista på advokater som sitter bakom lås och bom. De erbjuds inga möjligheter att försvara sig mot anklagelserna: Vållande till bråk, framkallande av hat, omstörtande av statens makt. Myndigheterna kokar alltid ihop något.

Svensken Peter Dahlin har sedan flera år arbetat i Peking med utbildning av advokater, stöd i rättsfall och övervakning av människorättsfrågor. Han greps strax efter nyår, misstänkt för att utgöra ett hot mot landets säkerhet.

Den som drömmer om en kinesisk rättsstat lever förstås alltid farligt. Det är inget nytt att regimen tystar obekväma röster.

Men kampanjen mot advokaterna är ett led i president Xi Jinpings stärkta grepp om hela det kinesiska samhällslivet. ”Kampen mot korruptionen”, ett annars populärt politiskt projekt, är en behändig förevändning. Händelsevis hamnar allt större makt i händerna på presidenten i takt med att politruker rensas ut.

De inofficiella arbetarorganisationerna utgör också en av myndigheternas mål- tavlor. Tidigare har aktivisterna tolererats – i varje fall har varningar utfärdats när de har riskerat att genera regimen.

I Xi Jinpings Kina utgör dock alla organisationer utanför partiets kontroll ett hot. Att arbetare ställer till med besvär och reser krav är en skymf mot Kommunistpartiet. Och i fjol bestämde sig presidenten för att bryta trenden med allt fler strejker.

 

Vad säger utrikesminister Margot Wallström? Regeringen måste ta upp fallet och göra en hård markering.

 

Så sent som i förra veckan fängslades följaktligen fyra ledare i Guangdongprovinsen. Tidningen New York Times rapporterade om den hårdaste striden mot arbetarorganen på två decennier.

Landets företagsledare är inte längre immuna mot myndigheternas nycker. Den senaste tiden har chefer för stora företag plötsligt försvunnit. Ofta heter det att de medverkar i någon angelägen utredning.

Efter några dagar på hemlig ort har de dykt upp. Budskapet är tydligt: Även direktörerna gör bäst i att rätta in sig i  ledet. Allmänheten bör avhålla sig från att ställa frågor.

En faktor bakom regimens upptrappade repression är landets tilltagande ekonomiska bryderier. Tillväxtmotorn hackar betänkligt, marknader och produktion måste ställas om.

Vad innebär det för ”den kinesiska drömmen”? Vad ska folket säga om den snabba ekonomiska utvecklingen tar en förskräckande vändning? Hot mot Stabiliteten måste förekommas. Ställd inför all denna ovisshet tycks det som att Kommunistpartiet har fallit tillbaka i totalitära vanor.

Hongkong är ett huvudbry i sig. Den tidigare ledaren Deng Xiaoping löste dilemmat med parollen ”ett land, två system”, men ambivalensen lever kvar. Den gamla brittiska kolonin har sina demokratiska dissidenter och paraplyrevolutionärer, och snart vankas allmänna val.

Den kinesiskfödde svenske medborgaren Gui Minhai äger ett förlag i det delvis självstyrande Hongkong och publicerar skrifter som besvärar makten i Peking. Han försvann i oktober under en resa i Thailand, samtidigt som ett par andra bokhandlare i  Hongkong gick upp i rök. Senare har en brittisk medborgare i samma krets sannolikt förts bort av kinesisk polis.

Regimens medier har anklagat de fyra för att utöva ett ”ondskefullt inflytande” över Kina. Och i en ledare i tidningen Global Times har man argumenterat för att myndigheterna inte kan se mellan fingrarna när subversiva skrifter bjuds ut i Hongkong. Det är illavarslande, men omvärlden har varit tyst om kränkningarna.

Beskedet på torsdagen var att svensk ambassadpersonal ska få träffa den fängslade Peter Dahlin. Vad säger utrikesminister Margot Wallström? Regeringen måste ta upp fallet och göra en hård markering: Släpp Kinasvenskarna fria!

DN Ledare. 15 januari 2016
  • Kommunal visar inte medlemmarna respekt
    Kommunals ledning verkar inte dra sig för att använda medlemmarnas pengar till att förverkliga hobbyprojekt och semesterplaner, skriver Amanda Björkman.
  • Trollfest efter Kungsträdgården
    Sedan i lördags har DN publicerat en lång rad artiklar om de sexuella ofredanden som unga kvinnor utsatts för vid festivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården. Men i nätets undervegetation sprids en helt annan historia, skriver Hanne Kjöller.
  • Alla DN:s ledare

 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.