Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Bistånd ska gå till aborter

Bistånd ska gå till aborter.
Bistånd ska gå till aborter. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Sida sätter hårt mot hårt i kampen för kvinnors rätt att göra abort.

Vi kan inte visa på något samband mellan hur många aborter som genomförs i ett land och om det är lagligt eller inte. Det konstaterades i en artikel publicerad i tidskriften The Lancet förra sommaren. Med andra ord: Det kvittar om aborter är lagliga eller inte, de kommer att genomföras i alla fall.

Skillnaden ligger i var och hur de genomförs. Och om kvinnan överlever.

Rätt till abort borde vara en självklarhet för alla kvinnor och Sveriges regering tillsammans med biståndsmyndigheten Sida driver nu en alltmer intensiv kampanj för att skydda den.

Varje år utförs uppemot 22 miljoner osäkra aborter. De resulterar i 47 000 döda kvinnor, ungefär 13 procent av världens mödradödlighet.

En argentinsk kvinna berättar på sociala mediekontot Humans of New York om sin abort i Argentina: ”Jag ville inte bli mamma. Jag var arton. Vi var inte kära. Jag hade mål jag ville uppfylla. Jag tog det svåraste beslutet i mitt liv. Det är inte lagligt här. Så jag sökte på internet. Jag gjorde det själv. På mitt rum. Om det hade gått fel hade jag kunnat dö. Att se det komma ut ur mig var mitt livs värsta ögonblick. Och jag kunde inte berätta för någon.”

Sedan år 1990 har mödradödligheten i världen i stort sett halverats. En stor del av minskningen kan förklaras med ökad tillgång till preventivmedel och säkra aborter. Men fortfarande är abort bara lagligt med få restriktioner i 74 av världens länder och 800 kvinnor dör varje dag i samband med graviditet och förlossning av orsaker som hade gått att förebygga.

Skillnaden ligger i var och hur aborterna genomförs. Och om kvinnan överlever.

Ett av Donald Trumps första beslut efter att ha svurits in som USA:s president var att strypa biståndet till utländska organisationer som på något sätt arbetar med aborter. För att få finansiering från amerikanska staten får organisationer hädanefter varken genomföra, informera om eller bedriva politiskt påverkansarbete kring aborter. Då USA är en av världens största givare riskerar konsekvenserna att bli katastrofala. Den icke-statliga organisationen Marie Stopes International beräknar att 2,2 miljoner fler osäkra aborter kommer att genomföras de närmaste tre åren som en direkt följd av presidentordern. 21 700 kvinnor kommer att dö. Om inget görs.

Men reaktionerna mot Trumps beslut har blivit kraftiga och fördömandena många. Biståndsminister Isabella Lövin (MP), lovade att arbeta mot det amerikanska bidragsstoppet. På den nederländska biståndsministerns hastigt hopkallade givarkonferens ”She decides” i början av mars deltog regeringsrepresentanter från 50 länder och man lyckades samla ihop 1,3 miljarder kronor som ska gå till sexuell och reproduktiv hälsa. Det är långt ifrån tillräckligt för att täcka upp hålen efter USA, men det är en början.

På tisdagen kom nästa steg. Sveriges biståndsmyndighet Sida har beslutat att frysa eller fasa ut bidragen till organisationer som väljer att följa Trumps presidentorder och slutar att stödja eller erbjuda abort. Generaldirektören Carin Jämtin säger till Sveriges Radio att skälet dels är att pengarna ska användas till det Sida tycker är rätt, dels att myndigheten vill få andra bidragsgivare att följa efter. Principiellt är det rätt, i praktiken blir det svårare.

Många organisationer kommer nu att förlora inkomster oavsett om de väljer att sluta arbeta med aborter eller inte. Konsekvensen av att Sverige drar in bistånd till dem som följer USA:s regler riskerar att bli att tillgången till mödravård minskar ytterligare. Och skadorna blir inte mindre av att pengarna dragits in för att markera mot Trumps dåliga politik.

Samtidigt är det otroligt viktigt att pengar som är avsedda för att stödja sexuell och reproduktiv hälsa verkligen går till just det. Forskning visar att bistånd till organisationer som erbjuder abort och preventivmedel, till skillnad från mycket annat bistånd, faktiskt är effektivt och minskar mödradödligheten. Om de organisationer vi samarbetar med i dag väljer att följa Trumps order så måste vi ge våra pengar till andra organisationer som är beredda att genomföra och informera om abort. Annars kommer kvinnorna ändå att bli hänvisade till osäkra och farliga aborter.

Målet för åtgärderna måste alltid vara att så många kvinnor som möjligt ska få tillgång till abort och preventivmedel och det kommer att krävas både ansträngningar och fingertoppskänsla från Sida för att lyckas styra om pengarna så att patienterna drabbas så lite som möjligt. Kvinnors liv måste alltid väga tyngre än plakatpolitik. Det gäller både Trump och Lövin.

DN Ledare.12 juli 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.