Bland statistikskeptikerna - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Bland statistikskeptikerna

Letar efter brott.
Letar efter brott. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Trots flera uppmärksammade brottsfall visar statistiken att våldet i samhället minskar. Trots detta finns det de som hävdar det motsatta. 

Morden på Ikea i Västerås har skakat om många – ett vansinnesdåd vid det mest svenska av det svenska, i en miljö som många förknippar med hem och trygghet. Precis som vid mordet på Lisa Holm tidigare i somras, den 21-åriga unga kvinna som påträffades död i ett motionsspår i Upplands Väsby, granatattackerna i Malmö och gängvåldet med skjutningarna i Göteborg och Malmö, väcks känslor av otrygghet.

Det har varit mycket uppmärksammat våld på kort tid, men Brottsförebyggande rådets senaste undersökning ger en annan bild: Folk känner sig allt tryggare. Det går stick i stäv med påståendena om att Sverige har blivit mer otryggt och våldsamt.

Erkännas skall att den intensiva medierapporteringen spelar en roll i detta. Av den anledningen finns det skäl att balansera de enskilda fallen med ett bredare perspektiv om hur det faktiskt ser ut gällande våld, dödligt våld och brottsfall i allmänhet.

Vad gäller de allvarligaste brotten visar statistik från Brå att det dödliga våldet har minskat sedan mitten på 1990-talet. 2014 dog 87 personer av dödligt våld. Bottennoteringen, då lägst antal personer dog, var 2012 med 68 stycken.

Mellan 2 och 4 procent av befolkningen råkar ut för misshandel. Trenden är svagt fallande. Antalet personrån, enligt 2013 års siffror, har minskat två år i rad.

Den självdeklarerade utsattheten för sexualbrott är relativt stabil sedan tio år tillbaka, även om den senaste mätningen visar en förhållandevis stor ökning av kvinnors oro. Det är dock oklart om detta representerar ett trendbrott eller en tillfällig variation.

Brå är väldigt tydligt med att statistiken över anmälda brott inte speglar den faktiska brottsutvecklingen. Det dödliga våldet är överskattat i statistiken över anmälda brott. Efter utredning visar det sig att många av de händelser som anmäls som dödligt våld visar sig vara självmord, olycka eller naturlig död.

Det händer också att flera polisanmälningar upprättats för ett och samma ärende rörande misstänkt dödligt våld. Statistiken innehåller alltså dubbletter.

Brå pekar även på att försök, förberedelse eller stämpling till mord eller dråp felaktigt registreras som fullbordade mord eller dråp. Ännu en brasklapp ger vid handen att dödligt våld som begåtts utomlands även anmäls i Sverige.

Granskningar har visat att så mycket som mellan hälften och två tredjedelar av de anmälda fallen av dödligt våld egentligen avser något annat.

Vad som ändå är oroande är att den organiserade brottslighetens interna uppgörelser har börjat hota även vanliga medborgare och står för en ökande andel av det grova våldet.

Det finns de som har kritiserat att det rapporterats om att det dödliga våldet minskar i Sverige. Och det finns även de som menar att denna rapportering är direkt felaktig, och ännu en skara av röster som hävdar att detta görs med vilja att dölja en motsatt utveckling. Inte sällan kopplas då en påstått censurerad, negativ händelseutveckling gällande brottsstatistik samman med frågan om ökad invandring och misslyckad integration.

En påstådd upptrappning av våldet stämmer nämligen in på deras kritik mot en ökande invandring. Att flyktingarna blir fler ”måste” givetvis vara kopplat till mer våld. Att det i själva verket förhåller sig så att våldet minskar, inte trots utan helt orelaterat till asylinvandringen, stämmer inte överens med den agenda som driver ifrågasättandet och misstänkliggörandet av statistik.

Trygghetsskeptikerna börjar snart bli som klimatförnekarna. Den ledande expertisen på området säger att klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet, eller i detta fall att det dödliga våldet i Sverige minskar, men statistikförnekarna vägrar lyssna på det örat och påstår i stället att allehanda slags brott och våld ökar, att människor är mer otrygga och att samhället håller på att gå under.

Det blir inte mer sant för att de vill tro det.

Läs mer.Alla ledare 15 augusti

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.