Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Blåslampa för regeringen

Med resultatet från omvalet i Västra Götaland knappt stelnat kan man konstatera en sak: Håkan Juholt klarade sin viktigaste uppgift, nämligen att inte förlora. Ett nytt valfiasko hade varit ytterligare ett tungt kroppsslag mot en redan vacklande socialdemokrati.

Resultatet tycks bli det väntade. Byråkratiskt schabbel leder till väljarskepsis som ger lågt valdeltagande som i sin tur resulterar i framgångar för ytterlighetspartier som Sverigedemokraterna.

Och medan den nya ledaren Juholt lyckas entusiasmera ett entusiasmtörstande oppositionsparti är det svårare för regeringen att locka sina väljare till valurnorna.

Man ska naturligtvis vara försiktig med att dra för stora slutsatser för riksplanet av regionalval som i Västra Götaland, speciellt med tanke på hur extremt få väljare som trotsade det dåliga vädret och gick till valbåsen.

En väljare kan rösta på Juholts parti i regionfullmäktige i lugn förvissning om att den rösten inte för partiet en millimeter närmare ansvaret för landet.

Men ändå kan resultatet, tillsammans med gårdagens Sifomätning som visar att de rödgröna nu har knapp övervikt i väljarkåren, fungera som en tidig blåslampa för regeringen.

Visst är det viktigt att kunna styra landet genom lågkonjunktur och kris. Men väljarna förväntar, och förtjänar, visioner också för godare tider.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.