Blunda inte för katastrofen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Blunda inte för katastrofen

Foto: Khalil Mazraawi/AFP

Flyktingströmmen till Sverige är mindre än vad Migrationsverket har räknat med. Omkring 45 000 personer från hela världen förväntas söka asyl i Sverige i år – 9 000 färre än beräknat. Även prognoserna för nästa år har skrivits ned med 3 000 personer, till 48 000.

Färre flyktingar skulle ha varit ett glädjande besked, om anledningen var en fredligare, mer demokratisk värld. Tyvärr tycks orsaken till de nya siffrorna i stället vara att EU har skärpt gränskontrollerna. Framför allt gäller det mellan Grekland och Turkiet.

Situationen för de syriska flyktingarna framstår som särskilt dyster. FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres har beskrivit läget som den värsta flyktingkatastrof världen skådat sedan folkmordet i Rwanda. I dagsläget lever omkring 1,8 miljoner syrier som flyktingar i länder i Syriens närområde, som Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak. Flyktinglägret Zaatari i Jordanien, som öppnade i slutet av juli förra året, beräknas nu ha över 144 000 invånare vilket gör det till Jordaniens fjärde största stad.

Flyktingarna har på många håll mötts av medkänsla och generositet. Men ju längre konflikten pågår, desto större blir pressen på Syriens grannländer. I en intervju i brittiska The Guardian varnar Guterres för att den stora tillströmningen av flyktingar i närområdet inte bara innebär en humanitär katastrof, utan också riskerar att utvecklas till ett globalt hot mot fred och säkerhet.

Vad gör då Europa? Hittills är svaret: alldeles för lite.

Det saknas inte goda intentioner. Samtliga medlemsländer i EU har åtagit sig att följa Genèvekonventionen, som ger ett skydd för människor som flyr från förföljelse och krig. I juni i år antog EU-parlamentet ett lagstiftningspaket med ett gemensamt asylsystem, som är tänkt att tas i drift under hösten 2015. Förhoppningsvis kommer det att på sikt leda till ett bättre och mer rättssäkert mottagande.

Unionen har även gemensamma regelverk för att hantera stora flyktingkriser – till exempel enades unionen år 2001, i sviterna av krigen i det forna Jugoslavien, om en lagstiftning som kan ge tillfälligt skydd vid massiv tillströmning av fördrivna personer.

Kruxet är att flyktingarna som vill söka asyl måste göra det på plats, inom Europas gränser.

Och den som är tydlig med sin önskan att söka asyl släpps inte in. I början av 00-talet fanns ännu vissa öppningar. Flera EU-länder gav då möjligheter till asylprövning via ländernas ambassader. Dessa vägar är nu stängda, vilket innebär att flyktingarna är hänvisade till att ta sig in illegalt.Visst lyckas en del korsa gränsen ändå – men de är relativt få. Hittills har EU tagit emot omkring 43 000 flyktingar från Syrien. Och i tisdagens DN uttryckte EU-kommissionär Cecilia Malmström sin oro över det svala intresset för att ta emot fler flyktingar. När FN:s flyktingorgan UNHCR härom- veckan vädjade till EU:s medlemsländer om att ta emot 12 000 kvotflyktingar från lägren i Syriens grannländer var det, enligt Malmström, ”inte precis någon som räckte upp handen”.

Det är hög tid för EU:s ledare att tänka om. Om de humanitära skälen inte övertygar, så kanske risken för ökade spänningar i Mellanöstern kan stärka engagemanget.

Det måste bli enklare att ta sig in i EU på legal väg – exempelvis genom att unionens ambassader får utfärda humanitära visum, så att flyktingarna kan få sina asylskäl prövade.

Ansvaret för de syriska flyktingarna är något som EU måste hantera gemensamt. Om inte nu, när nästan två miljoner människor i ett land nära Europa har flytt sina hem – så när?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.