Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Borgerligt alternativ i skuggorna

Alliansens budgetförslag är lagt.
Alliansens budgetförslag är lagt. Foto: Jonas Lindkvist

Det kostar mer att hämnas oförrätter än att bära dem, heter det. Alliansen tänker inte riskera några oförutsedda utgifter. Beskedet i måndags var att den borgerliga fyrklövern låter bli att ge igen för att Socialdemokraterna bröt ut ett avsnitt i alliansregeringens sista budget.

Möjligheten finns att göra samma sak mot Stefan Löfven i höst. Men problemet är inte enskildheterna utan regeringens budget i sin helhet, skrev partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner på DN Debatt.

Hellre än att skrapa på ytan vill alliansen ställa ett samlat alternativ i centrum för konflikten.

Vissa praktiska motiv vägdes säkert också in: I vilken fråga skulle partierna ta strid? Löfvens traineejobb skulle förmodligen leva farligast. Både SD och alliansen vill att förslaget kasseras.

Frågan är om det verkligen vore klokt att stoppa traineejobben utan en plan B för ungdomsarbetslösheten. Väljarna vill att något görs åt problemet. Att subventionerade jobb i välfärden är fel åtgärd är för många nog av underordnat intresse om alternativet är ingen politik alls.

I varje fall vore det vanskligt att föra fram allianspartiernas poäng. En ren hämndaktion skulle förstås slå tillbaka mot dem själva.

Nej, bättre är att vara generös och låta Löfvens budget ligga. Regeringen kan på egen hand visa att den är svag, och även om trainejobben finns med i budgeten får riksdagen inflytande över vissa detaljer senare.

Som svar på den mest akuta frågan var det därför inget fel på beskedet. Allt som är tillåtet är inte eftersträvansvärt.

I de större spörsmålen framstod dock alliansens avsiktsförklaring som mindre klartänkt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tolkade artikeln på DN Debatt som ett principiellt beslut: Oppositionen kommer att låta alla hennes förslag behandlas genom paketbeslut. Det ger Socialdemokraterna en frihet som de berövade den förra regeringen.

Alliansföreträdarna gjorde inte klart vad de menar med att de ska följa och värna ”praxis” i riksdagen. På måndagens kommentarer lät det som att de borgerliga partierna har olika syn på vad som är tillåtet.

De borde ha tänkt färdigt innan de förklarade vad som gäller de kommande fyra åren.

Inget av partierna gynnas av spekulationerna om nyval och vad som ska hända i riksdagen. Moderaternas vikarierande partiledare Anna Kinberg Batra har tydligt visat att hon helst slipper dem. Hon vill prata om skillnaderna mellan hennes och regeringens politik.

Kontrasterna finns där. En grundläggande skiljelinje finns fortfarande i synen på jobb och bidrag. Skattehöjningar på arbetsinkomster utgör de största posterna i budgeten som regeringen hoppas få igenom i omröstningen den 3 december.

På alla områden utom möjligen skolans ska den socialdemokratiska ordningen återställas. Ett stort projekt hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är att låta Arbetsförmedlingens insatser koncentreras på dem som står närmast arbetsmarknaden. Under alliansen har uppdraget varit att prioritera utsatta grupper.

Bakom förändringen finns en god tanke om att låta hjälpen gå dit där den gör nytta, men också ett cyniskt sätt att se på strukturella problem i svensk ekonomi.

Socialdemokraterna räknar kallt med att de som har svårt att finna sig tillrätta på arbetsmarknaden ska trivas i bidragsstrukturerna.

Extra krass blir politiken när den tillämpas på nyanlända. I söndagens Agenda talade arbetsmarknadsministern bland annat om efterlängtade insatser för läkare och ingenjörer från krigets Syrien. Att underlätta för dem att få sin examen bekräftad är hennes plikt, men knappast hennes stora utmaning.

Sysselsättningen ökar bland utrikes födda, visar nya siffrorna från SCB. Vad Socialdemokraterna tänker göra för att hindra att den positiva utvecklingen bryts och klyftan snabbt vidgas när rekordmånga söker asyl är höljt i dunkel.

Alliansens ursprungliga gemensamma projekt – utanförskapet och arbetslinjen – har därför inte blivit ett dugg mindre betydelsefullt. Snarare har det blivit mer brännande.

Vad partierna behöver fråga sig är vad det är värt att hålla sig på sin oppositionella kant och låta Stefan Löfven och Magdalena Andersson styra utan deras inblandning.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.