Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Brottsutvecklingen går inte bara åt fel håll

De flesta har anledning att känna sig trygga.
De flesta har anledning att känna sig trygga. Foto: Lars Lindqvist

DN 1/3 2017. Donald Trump är inte ensam om att tro att det går utför med Sverige.

När Brottsförebyggande rådet (Brå) i sin Nationella trygghetsundersökning frågade svenskarna om brottsligheten trodde ungefär tre av fyra att den har ökat de senaste tre åren. Och så har det sett ut sedan undersökningen startade för ett decennium sedan, trots att brottsligheten under samma period minskat.

För den som följer nyheterna verkar det som en mer än rimlig uppfattning. Det är ständiga rapporter om no go-zoner, skjutningar och våldtäktsepidemier. Otryggheten ökar.

Samtidigt fortsätter en grupp forskare och debattörer envetet att hävda att Sverige aldrig varit så tryggt som nu. 

Det är en motstridig bild, som nu även återspeglas i statistiken.

På tisdagen publicerade Brottsförebyggande rådet sin rapport över brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2015.

I den framgår att andelen personer som uppger att de under året utsatts för något brott har minskat det senaste decenniet. Från 26 till 24 procent.

Den största minskningen syns i andel hushåll som utsatts för stöld, men det är inte bara våra ägodelar som är tryggare nu. Faktum är att även det dödliga våldet minskade under 2000-talet. Det gäller särskilt för barn, och för kvinnor i nära relationer.

Detsamma kan dock inte sägas om vapenvåld. Antalet män som skjuts ihjäl har ökat det senaste decenniet och låg 2015 på 31 personer. Det beror framför allt på att skjutningarna i kriminella kretsar har ökat, och där dominerar männen. Med tanke på den senaste tidens skjutningar lär statistiken för det senaste året knappast se bättre ut.

På många sätt har utvecklingen alltså länge gått åt rätt håll. 

Uppmärksammade skjutningar till trots är det vanligaste mordvapnet fortfarande en kniv, och påståendet att ”hemmet är den farligaste platsen” gäller i viss mån fortfarande. De allra flesta som dödas är bekanta med gärningsmannen och de tillhör båda i stor utsträckning socioekonomiskt svaga grupper i samhället. Gärningsmännen är ofta kriminellt belastade och berusade.

Trots de många larmrapporterna om polisens kris klaras över 80 procent av morden upp.

Medan det dödliga våldet i allt större utsträckning drabbar män, ser det annorlunda ut om man tittar på övriga brott. Där ökar andelen utsatta kvinnor.

”Det beror på att brott som kvinnor oftare utsätts för, såsom trakasserier och sexualbrott, tycks ha ökat något, samtidigt som exempelvis misshandel, som män oftare utsätts för, har minskat något” säger Brå-rapportens redaktör Lisa Wallin till SVT (28/2).

Den minskningen beror främst på att färre unga män slår varandra på käften på fyllan. Antagligen för att färre unga män är ute och super. Som organisationen IQ:s Alkoholindex visar har unga de senaste åren blivit mer restriktiva i sin syn på alkohol. Ungdomar umgås i dag mer på internet och mindre i sammanhang där alkohol har en naturlig plats.

Internet och sociala medier anses också vara en av förklaringarna till ökningen av brott som drabbar kvinnor. Sexbrott, hot och trakasserier är nämligen brott som ofta begås via nätet.

Just andelen personer som säger sig ha blivit utsatta för sexbrott har ökat markant de senaste åren. Det är dock inte de grova våldtäkterna som står för ökningen, utan de ligger på en stabil nivå. Vad som ökat är antalet personer som uppger att de blivit utsatta för mindre grova sexualbrott. Ökningen beror troligen till stor del på att den uppmärksamhet som varit kring sexuella trakasserier gjort att människor i högre grad uppfattar även händelser av mindre grov karaktär som brott.

Skillnaden i vad som anses vara ett brott är också förklaringen till Sveriges internationellt sett höga nivåer av sexualbrott. I takt med att jämställdheten ökat har vår tolerans för sexbrott minskat. Dessutom har rättsväsendet blivit bättre på att lagföra brotten, även om det är från en låg nivå.

På många sätt har utvecklingen alltså länge gått åt rätt håll, och de allra flesta svenskar har större anledning än någonsin att känna sig trygga. Det saknas dock inte källor till oro. Polisen behöver få bukt med brottsligheten på nätet och de senaste årens ökning av mord i kriminella kretsar måste stoppas.

DN Ledare. 1 mars 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.