Budgetsoppa med valfläsk - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Budgetsoppa med valfläsk

Fem år av lågkonjunktur och tre år med minoritetsregering. Det låter som två tillsammans potenta ingredienser i en otäck finanspolitisk soppa. Men så här långt har Sve­riges riksdag och regering hållit sig i schack. Budgetar har gått vägen genom departement och utskott utan att tärnas, fräsas och sjudas till ett giftigt avkok.

När Anders Borg i går lade fram höstbudgeten var hans ledmotiv fortfarande att Sveriges offentliga finanser har klarat krisen utmärkt. Han har rätt. Sedan 2006 har den redan låga statsskulden sjunkit. Borg kan tacka inte minst det fasta ramverk för statens finanser som Sverige införde som svar på 90-talskrisen.

Budgetramverket bygger bland annat på principen om att beslut om statens budget ska tas i sin helhet. Tanken är att regeringen själv tar ansvar för hela rasket. För att riksdagen ska kunna skjuta regeringens plan i sank krävs det ett helt budgetalternativ med större stöd bland ledamöterna i kammaren.

En sådan beslutsordning fungerar som försäkring mot dödläge och förhindrar samtidigt att budgeten lastas med utgifter från alla håll samtidigt. Det har också gjort att alliansrege­ringen sedan 2010 har kunnat regera i minoritetsställning.

Vad regeringen inte tycks ha för­utsett inför årets höstbudget är att oppositionspartierna nu är beredda att försöka rycka ut en av komponenterna i budgeten. Sverigedemokraterna är överens med de rödgröna partierna om att regeringens föreslagna höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt ska bort. Exakt hur det ska göras, i vilket utskott och vid vilken tidpunkt det ska tas upp, är fortfarande oklart. Det blir en helt ny övning i riksdagen och en prövning av budgetlagen.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson hänvisade i en intervju med DN i går till ”en ventil i budgetlagen som gör det möjligt att stoppa minoritetsrege­ringar som för en oansvarig ekonomisk politik”. Det argumentet skorrar falskt. Socialdemokraterna har gett besked om att de själva inte vill riva upp rege­ringens breda skattesänkningar om de kommer till makten nästa år. Då kan knappast den flyttade brytpunkten, en i sammanhanget liten post, utgöra oansvarig ekonomisk politik. Åtminstone inte till den grad att det är nödvändigt att testa gränserna för en viktig norm och lagstiftning.

Det är oklart vad Socialdemokraterna i längden har att vinna politiskt på sitt spel. Risken är att Stefan Löfven och Magdalena Andersson framstår som skenheliga paragrafvrängare i allians med Sverigedemokraterna.

Oppositionen kan å andra sidan lasta regeringen för att själv inte vara renhårig med årets budget. För två år sedan sköt Anders Borg upp det femte jobbskatteavdraget med hänvisning till särskilt osäkra utsikter i den europeiska ekonomin. I går hette det att det femte jobbskatteavdraget kommer att ge konjunkturen ett vältajmat energi­tillskott. Finanspolitiska rådet, som granskar Borgs politik, har uttryckt tvivel inför valet av tidpunkt. Det luktar valfläsk.

Årets reformer har gjort det nödvändigt för Anders Borg att tänja på en annan princip i finanspolitiken, nämligen överskottsmålet. Målet är att statsbudgeten ska lämna ett överskott på 1 procent av bruttonationalprodukten över en konjunkturcykel. Med den nuvarande statsskulden är detta behov mer eller mindre överspelat. Men att i praktiken urholka det utan att tala högt om vad man gör är småfalskt.

Efter kommande val väntar sannolikt fler minoritetsregeringar. Ytterligare ekonomiska bakslag kan heller inte räknas bort de närmasta åren. Desto viktigare är det att riksdagspartierna vårdar de centrala normerna för den ekonomiska politiken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.