Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Dags att skrota förbrytarrådet

Vad har Kuba, Saudiarabien, Benin, Mauretanien och Djibouti gemensamt? De är alla länder vars befolkning regelbundet misshandlas på de mest uppfinningsrika och ondsinta sätt – och de tillhör de 47 nationer som just nu sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Om inte detta MR-råd var så olustigt hade det bäst beskrivits som ett stort skämt.

År 2006 ersatte det FN:s kommission för mänskliga rättigheter, en sammanslutning av länder som ofta var så osympatiska att dåvarande FN-chefen Kofi Annan fick nog. En annan av MR-rådets tillskyndare var dåvarande utrikesministern, toppdiplomaten Jan Eliasson. Några förändringar i stadgarna skulle garantera ett starkare arbete för mänskliga rättigheter. Men den som trodde på en förbättring torde vara besviken i dag.

I boken ”FN – spruckna drömmar” (2011, Hydra förlag) gör FN-kritikern Fredrik Segerfeldt en kort genomgång av MR-rådets bisarra historia. Av de 47 länder som satt där mellan juni 2010 och juni 2011 betraktades bara 20 som ”politiskt fria” av demokratiorganisationen Freedom House. 12 betraktades som ofria, 15 som delvis fria.

De valdes in trots att rådets medlemmar enligt stadgarna ska ha ”bidragit till att främja och respektera de mänskliga rättigheterna och (gjort) särskilda åtaganden på MR-området”, som kraven formuleras enligt den svenska regeringens hemsida.

År 2010 var Khaddafis Libyen, denna fyrbåk för särskilda MR-åtaganden, medlem. Samtidigt skulle vittnesmål höras från sex utländska sjukhusanställda som hållits fångna och torterats i landet. Libyen, Kuba, Kina och Iran (!) gjorde allt för att förhindra vittnesmålen.

Så sent som i mars i år utmärkte sig MR-rådet igen. Vid ett av dess möten visades en video där FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon tog upp våld mot hbt-personer. Då talade först en företrädare för Pakistan om homosexualitet som ett ”utsvävande beteende” varpå Mauretaniens delegat påpekade att tjafs om sexuell läggning kastar en skugga över verkliga problem för mänskliga rättigheter.

Därpå tågade representanter för flera arabiska och afrikanska länder ut ur lokalen.

Nu är enligt medieuppgifter ett nytt land kandidat till MR-rådet. Hugo Chávez Venezuela knackar på dörren.

Å ena sidan vore det kanske logiskt om Venezuela fick plats i rådet, trots att landet enligt UD präglas av politiska påtryckningar i det juridiska systemet, begränsad yttrande- och tryckfrihet samt utomrättsliga avrättningar och tortyr av Chávez säkerhetsstyrkor.

Då skulle Chávez representant i lugn och ro kunna jämföra förtryckarmetoder med till exempel slavsamhället Mauretanien och könsstympningsmetropolerna Djibouti och Benin. Eller varför inte diskutera de effektivaste formerna av spöstraff med Saudiarabien? Med kamraterna från Kuba kan man dryfta vilka gallermaterial som är lämpligast att använda för att demokratiförespråkare inte ska smita från sina fängelsestraff.

Lika barn leka, som bekant, bäst. Men det är synd att de får leka förtryck för FN-medlemmarnas pengar och med organisationens, än så länge, relativt goda namn.

Det finns ett billigare och mer trovärdigt alternativ: Lägg ner rådet. Det har länge nog legitimerat våld och förtryck och kastat löje över FN.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.