Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Dags för storstädning

Efter DN:s avslöjanden kommer Skånepolisens registrering av tusentals svenska romer att granskas av åklagare och sannolikt fem olika myndigheter.

Var det ett rasistiskt projekt som löpte amok utanför ledningens radar? Polisen i Skåne tycks stå fast vid sin förklaring att registret aldrig efterfrågades av cheferna. Det står i strid med uppgifter från en tidigare spaningschef som har berättat för Aftonbladet att kartläggningen startades och fortskred helt öppet och med den högsta ledningens goda minne.

Under gårdagen riktade Peter Springare, polischef i Örebro, hård kritik mot rikspolischefen Bengt Svenson. Springare anser att registret över romer har följt de riktlinjer som landets 21 polismyndigheter har fått från Rikspolisstyrelsen. ”Det är inga konstigheter. Det förekommer på varenda myndighet”, var hans kommentar i gårdagens DN.

Det visar prov på en hårresande tondövhet inför våldsmonopolets etiska dilemman. Men det speglar också ett problem i polisens kartläggningsverksamhet som har försummats. Ansvaret faller tillbaka på rikspolis­chefen.

Rikspolisstyrelsen har bevisligen uppmuntrat en systematisk form av underrättelsearbete och försett myndigheterna med avancerade mjukvaru­program. Motivet har varit att underlätta bekämpningen av organiserad brottslighet. Så långt har alla förstås gjort sitt jobb. Men har ingen samtidigt förmått att se riskerna med att lämna mandatet öppet för att samla personuppgifter i polisens digitala register? De tekniska möjligheterna är förstås obegränsade.

Skånepolisens biträdande chef, Petra Stenkula, har i kommentarer kring veckans avslöjanden medgett att hennes myndighet tidigare har haft problem med etnisk registrering av romer. Andra har vittnat om lådor med bilder och dokument märka med ett ”Z”. Det har med andra ord funnits all anledning att inte förlita sig på det goda omdömet inom organisationen. Den insikten borde den skånska polisledningen själv ha nått.

Men antiziganism och olika övertramp i integriteten är för all del inget isolerat lokalt problem. Kommentarer av typen ”Det är klart att det kan bli mycket namn och människor som kommer med” vittnar om hur slappt även Rikspolisstyrelsen har handskats med integritetsfrågor och minoritetsrättigheter. Ingen tycks ha gjort den principiella gränsdragningen mellan en legitim kartläggning i samband med brott och ett registermonster med rasistiska och totalitära förtecken.

Den gränsen går vid att upprätta fullskaliga släktträd som sträcker sig från förfäder till spädbarn. Den går vid att urskillningslöst samla personuppgifter av den grumliga karaktären ”bra-att-ha”. Och vid att försumma gallring och noggranna avvägningar mellan informationens sammanlagda karaktär och rationella polisiära motiv.

Polisregistren behöver strama interna tyglar, täta kontrollstationer och tydliga sanktioner för att inte kartläggningarna ska svälla över – och för att skandalen med de romska registren inte ska behöva upprepas i någon annan, mycket obehaglig form.

I förlängningen krävs också en mer effektiv lagstiftning som skyddar integriteten. I en debattartikel i gårdagens DN satte juridikprofessorn Mårten Schultz och filosofen David Brax fingret på de juridiska problemen: risken är att frågan landar hos alla instanser – men att ansvaret för rättighetskränkningarna inte blir någons. Den lag som kan bli aktuell – personuppgiftslagen – framstår dessutom som tandlös med tanke på proportionerna.

Polisens register över romer är skriande exempel på institutionella övergrepp. Skandalen behöver mötas med effektiva institutionella reformer.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.