Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

De förstör Sveriges rykte

Foto: Joe Raedle / AFP

DN 21/2 2017. För den som älskar sitt land är det inte så underhållande när Sverige skäms ut av personer som dessutom inte sällan har mage att kalla sig ”Sverigevänner”. 

 

Ljuvt brukar det vara när det pratas om Sverige utomlands. Vi har ju så gott rykte, hjärtat sväller av stolthet. Nu senast var det USA:s president, Donald Trump, som nämnde oss i ett tal under lördagskvällen. Så vad handlade det om den här gången? Kanske att detta är världens bästa land för barn att växa upp i, som pressen rapporterade i höstas?

Nej. Sverige framhölls som ett skräckexempel. Och detta var ett direkt resultat av den inverterade pr-kampanj som rasister bedrivit under de senaste åren, och som går ut på att Sverige numera är ett laglöst land som kontrolleras av muslimsk invandrarmilis.

”Se bara vad som hände i går kväll i Sverige”, sade Donald Trump och antydde ett terrordåd. ”Sverige! Vem hade kunnat tro det? Sverige. De har tagit in ett stort antal. De har fått problem som de aldrig ens anat var möjliga.”

Det hade dock inte hänt något särskilt i Sverige föregående kväll. Donald Trump visade sig ha hämtat uppgiften från en Fox-intervju där den högst tvivelaktige filmmakaren Ami Horowitz sade att Sverige ”nyligen” drabbats av ett terrordåd. Vilket i sin tur inte heller stämde: Dådet han syftade på – självmordsbomben i Stockholm – inträffade 2010, det vill säga för över sex år sedan.

Läs mer: Donald Trump till nytt angerpp mot svensk politik

Men genom extremhögerns visklekar lever bombattentatet vidare, och kopplas nu till flyktingvågen 2015.

Det ljugs om att sharialagar råder på många håll, och det envetna förtalet har de senaste åren även gett Sverige öknamnet ”rape capital of the world”, hela världens våldtäktshuvudstad. Rasisterna hänvisar till FN:s våldtäktsstatistik, där Sverige mycket riktigt ligger i topp. Detta beror dock på att statistiken inte visar det faktiska antalet begångna våldtäkter, utan det rapporterade antalet. 

För den som älskar sitt land är det dock inte så underhållande när Sverige skäms ut av personer som dessutom inte sällan har mage att kalla sig ”Sverigevänner”. 

I ett jämställt land är benägenheten att anmäla sexuellt våld inte bara större överlag, dessutom ses fler handlingar som kriminella. Och brottsredovisningen ser olika ut i olika länder.

Om en kvinna i Indien exempelvis anmäler att hon blivit våldtagen av sin man varje kväll i ett års tid så kommer ärendet att läggas ned direkt och därmed aldrig synas i statistiken, eftersom våldtäkt inom äktenskapet är lagligt.

På andra håll skulle det registreras som ett enda fall. I Sverige räknas det däremot som 365 separata brott. Lägg till detta att många av de absolut värsta länderna inte ens för någon ordentlig statistik.

FN har med andra ord goda skäl för sitt påpekande om att man inte kan dra några slutsatser utifrån sammanställningen. Vilket invandringsmotståndare är väl medvetna om. Det hindrar dem dock inte från att använda den som argument. I Ami Horowitz film ”Stockholmssyndromet” zoomar kameran in på en rubrik från BBC – ”Sweden’s rape rate under the spotlight”, Sveriges höga våldtäktssiffror under lupp. 

Ingenstans nämns att artikelns slutsats är att statistiken är missvisande, och att Sverige enligt alla rimliga jämförelser ligger bra till. Överlag är ”Stockholmssyndromet” ett typiskt exempel på den sorglösa klipp- och klistrateknik som blivit standardmetoden för troll utklädda till journalister. 

Man intervjuar folk tills man har fått någon att säga det man vill höra, sedan lösrycks dessa få ord och sätts in i ett redan på förväg bestämt sammanhang. Två svenska poliser som intervjuas av Amy Horowitz hävdar i DN rentav att intervjun handlade om något annat, och att han förvridit både frågor och svar i den färdiga filmen. 

”Media är underhållning”, så lyder instruktionerna till de svenska hatsajternas medarbetare, enligt den granskning Eskilstuna-Kuriren i dagarna gjorde av denna låtsasjournalistik.

För den som älskar sitt land är det dock inte så underhållande när Sverige skäms ut av personer som dessutom inte sällan har mage att kalla sig ”Sverigevänner”. För nog har vi problem, och integrationen – eller snarare bristen därpå – är definitivt ett av dem. Men det finns också mycket att vara stolt över.

Så varför envisas extremhögern med att framställa Sverige som helvetet på jorden? Jo, för att vi är ett jämställt land, ett land som gjort sig känt för att måna om allas lika värde och som bedrivit en generös flyktingpolitik. För att vi är en bastion för just de ideal som mörkerkrafterna hatar. 

DN Ledare. 21 februari 2017

Läs fler artiklar. Till DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.