Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Den billiga kritiken

Centerpartiet vill se ett smalare men vassare EU. Det sa partiledaren Annie Lööf i går morse med anledning av partiets valplattform. ”Ett EU som jagar utsläpp men låter oss i Sverige jaga varg”, förtydligade hon.

Lööf deklarerade stolt att det program som tagits fram under hennes ledning är mer EU-kritiskt än tidigare. Centerpartiet vill att byråkratin ska krympas, Lööf luftar till och med den pigga idén om en regelförenklingskommissionär.

Ett smalare, men vassare EU alltså. Det låter bra. Fast om Bryssel inte ska lägga sig i hur vi förvaltar vår vargstam – betyder det att kommissionen ska strunta i hotade djur och växter överallt i Europa? Är det fel att EU anmodar länderna att inrätta naturskyddsområden för att upprätthålla biologisk mångfald? Fågeldirektivet kom till för att många europeiska fågelarter var hotade. Lagstiftningen tvingade länderna att reglera jakten och inrätta särskilda skyddsområden. Det är svårt att tro att Annie Lööf vill riva upp detta.

Inte alla håller med om att en livskraftig svensk vargstam är något värdefullt. Men den som hävdar att Bryssel inte har med vår rovdjurspolitik att göra måste i konsekvensens namn även kräva att EU ger upp ambitionerna för biologisk mångfald i resten av unionen. Är det Centerpartiets hållning?

Med ett halvår kvar till Europaparlamentsvalet kan de följande månaderna lätt komma att bli en tävling om vilket EU-vänligt parti som är det mest EU-kritiska. Vem intar den strängaste hållningen gentemot ”EU-byråkraterna” – denna föraktliga yrkesgrupp? Vem kan dra fram de mest absurda exemplen på regleringsiver? Sa någon lakritspipa…? Vem förmår uttrycka störst avståndstagande till euron?

Det europeiska samarbetet är långt ifrån idealiskt. Ja, det solkas av politiker som inte förstår att tillämpa subsidiaritetsprincipen på ett klokt sätt. Ja, byråkratin är kostsam. Ja, valutasamarbetet har, milt uttryckt, visat sig problematiskt.

Inget är enklare än att peka finger och mässa för väljarna att EU borde vara bättre. Men för det första visar exemplet med Centerpartiet och vargjakten att det är lättare sagt än gjort att med trovärdighet plocka ut enskilda frågor och skälla på EU för att lägga näsan i blöt.

För det andra gör medielogiken att den illa genomtänkta EU-kritiken riskerar att dränka de bättre genomtänkta sakfrågorna. Den som börjar med att säga att Bryssel ska tyglas blir ihågkommen för det, inte för ambitionerna att förbättra reglerna på den inre marknaden.

Vilket leder vidare till det tredje. En av Europas största utmaningar i krisens kölvatten är att bekämpa impulserna att ställa grupper mot varandra, att dra sig undan från samarbeten där den kortsiktiga egennyttan inte är synbart optimal.

Utvecklingen i Storbritannien förskräcker. Där har den växande EU-kritiken fått de ledande politikerna ur motsatta läger att på allvar diskutera en omförhandling av hela samarbetet. Givetvis med förhoppning om bibehållen tullfrihet, men med en kraftig begränsning av den fria rörligheten för människor – en av de fyra friheter som gjort Europa rikare.

Samarbetet gnisslar, misstron växer, minoriteter diskrimineras, arbetslösheten skapar stora sjok av utanförskap. Det är mylla för nationell isolationism. Men lösningen på krisen ligger givetvis inte i att tunna ut det samarbete som gett Europa fred och rikedom.

Partier som av ideologiska skäl avskyr unionen gör förstås vad de kan för att locka fram EU-skepticismen hos medborgarna. Men partier som i grunden är positiva till europeisk integration bör akta sig för att kliva i den populistiska EU-kritikfällan. Mot bakgrund av spänningarna inom och mellan europeiska länder är det inte så oskyldigt som det kan verka.

Annie Lööf väljer att lyfta fram ”detaljstyrning” och ”regelkrångel” för småföretag. Hon tiger om den andra sidan av saken, nämligen att gemensamma regler också underlättar för företag som köper och säljer på den europeiska marknaden. Det är inte särskilt ”vasst”.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.